Internet Computer (ICP) – Teknologi Kripto Yang Luar Biasa!

2,649

Kira-kira pada awal Mei, komuniti kripto teruja dengan kemunculan tiba-tiba Internet Computer (ICP) dan  nilai tokennya yang tidak dijangka, menjadikan pelancarannya satu fenomena baru.

Ringkasan Latar Belakang Internet Computer (ICP)

Secara umumnya, teknologi ini dicetuskan pada 2016 oleh Dominic Williams, saintis komputer yang memiliki pengalaman 20 tahun dan secara aktif dalam sektor kripto sejak 2014.

Dilancarkan oleh DFINITY Foundation pada 10 Mei 2021 sebagai rangkaian desentralisasi selepas pelancaran alpha mainnet pada 18 Disember 2020.

Ia dibangunkan dengan tujuan menyediakan persekitaran tanpa had bagi kontrak pintar yang beroperasi pada kelajuan dan skala web, termasuk mengurangkan kos pengkomputeran.

“Reimagine how you build everything”

Secara mudahnya, ICP memainkan peranan untuk meluaskan lagi penggunaan Internet. Atau lebih tepat, mereka mahu membawa idea komputer Ethereum ke tahap yang lebih baik, sekaligus menjadi inovasi ketiga terbesar selepas Bitcoin (BTC) dan Ethereum (ETH).

ICP tidak sama seperti matawang kripto kontrak pintar seperti ETH, Cardano (ADA) atau Chainlink (LINK). Sebaliknya ia beroperasi menggantikan keseluruhan susunan internet, tidak hanya menfokuskan kepada lapisan aplikasi.

Malah tidak keterlaluan jika ICP mahu membina blockchain dengan kapasiti tanpa batasan. Teknologi ini juga berusaha untuk mengatasi dominasi firma gergasi Google dan Facebook dengan mencipta Web 3.0.

Token ICP

  • Menjalankan transaksi di rangkaian tersebut.
  • Pemegang ICP berpeluang untuk mencabut undi dalam cadangan melibatkan pembangunan dan perkembangan Internet Computer.
  • Skalabiliti tanpa had.
  • Sekuriti yang lebih hebat dan maju berbanding ETH.
  • Sesuai dengan kontrak pintar. Ini bermakna mana-mana aplikasi desentralisasi (DApps) boleh dibangunkan di rangkaian itu.
  • Tersenarai di Binance, OKEx, Huobi dan Coinbase Pro.

Token ini memiliki jumlah maksimum iaitu 469,293,127 dan setakat artikel ini diterbitkan, sebanyak  lebih 124 juta token berada di dalam kitaran. Jika anda berminat, mungkin boleh mulakan perjalanan pelaburan kripto anda bersama ICP.

Ini baru ringkasannya. Kalau nak tahu perjalanan ICP, jangan lupa untuk stay update bersama Team Intraday!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat