EURUSD melompat 250 pips, GOLD naik sehingga 2500 pips semalam. Apa Yang Sebenarnya Berlaku ?

216

berita wall street

EUR/USD membuat kenaikan ketara disebabkan data ekonomi AS yang lemah dan mencetuskan ‘massive short covering’ pasangan matawang itu ke tahap tertinggi sejak September 23. Menyumbang kepada kenaikkan yang besar ialah Euro terlalu oversold dan Dolar AS tersangat overbought. Kenaikan semalam boleh menjadi petunjuk kemungkinan bahawa pelabur telah beralih daripada dolar dan kembali ke dalam Euro.

Euro menguat terhadap dolar AS selepas New York Manufacturing Index Negara tercatat pada 6.17, jauh di bawah anggaran 20.50. Indeks Harga Pengeluar juga tercatat di bawah jangkaan pada 1.6% pada bulan September. Peniaga sedang mencari bacaan 1.8%.

Jualan Runcit yang lebih rendah daripada jangkaan AS juga menyumbang kepada kelemahan ini dengan menyiarkan bacaan -0.2%. Penganalisis menjangkakan pertumbuhan sebanyak 0.3%.

GBP/USD hanya mencatat kenaikan kecil selepas mencatatkan perdagangan dua sisi. Gabungan data ekonomi AS yang lemah dan bacaan yang sungguh rendah pada pengangguran UK seharusnya sudah bullish untuk Pound British, tetapi pelabur nampaknya macam enggan untuk flip dari Short ke sebelah Long.

Data inflasi UK yang lemah semalam masih boleh mengenakan tekanan ke atas Sterling. Tindakan harga yang lemah boleh menunjukkan bahawa peniaga telah berpindah kenaikan kadar faedah oleh Bank of England ke tahun 2015. Hari ini, ia telah melaporkan bahawa kadar pengangguran UK jatuh kepada 6% pada bulan September, paras terendah dalam tempoh enam tahun. Trader mencari penurunan kepada 6.1%.

Disember Comex emas melonjak selepas Dolar AS melemah pada data ekonomi AS yang lemah. Kebanyakan perhimpunan tersebut ke dalam $ 1.250,30 adalah short covering, tetapi ada beberapa pembelian agresif oleh pelabur bertaruh ke atas ekonomi AS yang lemah. Sasaran terbalik untuk kenaikan saat ini adalah $ 1.253,80 untuk $ 1.270,40. Walaupun kenaikan nampak kukuh, tetapi trend utama masih turun.

Sokongan bagi Disember untuk Minyak mentah terus terjejas ekoran kebimbangan mengenai lebihan bekalan dan permintaan yang rendah. Bekalan yang berlebihan yang dihasilkan oleh Amerika Syarikat, Rusia dan Arab Saudi. Berita hari ini mengenai ekonomi AS yang semakin lemah mungkin bermakna permintaan akan kekal rendah. Pentadbiran Maklumat Tenaga (rujuk Berita Crude Oil Inventories, jam 11pm) dijadualkan mengumumkan penawaran dan permintaan data mingguan terbaru. Laporan itu ditangguhkan sehari kerana bercuti kerajaan semalam. Peniaga mencari peningkatan sebanyak 2.3 juta tong.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat