Fitch Rating Meningkatkan Penarafan Sime Darby Daripada Negatif Kepada Stabil

58

Fitch Ratings telah menyemak semula unjuran konglomerat yang berpangkalan di Malaysia Sime Darby Bhd kepada stabil daripada negatif.

Ini berikutan pengumuman pelaburan yang menguntungkan oleh mereka. Agensi penarafan itu berkata, prospek bagi perniagaan perladangan kelapa sawit utama konglomerat itu telah meningkat dengan ketara berikutan pemulihan dalam harga minyak sawit mentah (MSM) tahun ini.

Minggu lepas, syarikat itu mengumumkan bahawa ia telah mengumpul dana sebanyak RM2.4 bilion (AS $ 569,000,000) .

Sime Darby bercadang untuk menggunakan kira-kira 50 peratus daripada hasil pelaburan itu untuk membayar balik hutang dan juga bagi tujuan perbelanjaannya.

Permodalan Nasional Berhad (PNB) akan terus menjadi pemegang saham terbesar Sime Darby dengan pegangan sebanyak kira-kira 53 peratus.

Agensi penarafan menjangka harga MSM kekal pada tahap semasa atau meningkat, yang akan memacu peningkatan margin EBITDA Sime Darby kepada kira-kira 11.5 peratus pada tahun kewangan akan datang daripada 10.8 peratus pada tahun kewangan semasa.

Sime Darby juga menjangka perniagaan perladangannya akan terus menjadi penyumbang aliran tunai yang dominan dan pemacu utama penarafan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat