Fork Bitcoin Iaitu SegWit2X Dilancarkan Esok, Komuniti Bitcoin Berpecah?

91

SegWit2X mengambil masa tidak sampai dua bulan untuk kembali ke dunia bitcoin selepas ia dihentikan pada November lalu. Kini Segwit kembali dengan SegWit2X dan akan dilancarkan pada 28 Disember bersamaan esok hari.

SegWit2X adalah kemaskini kepada sistem Bitcoin untuk mengatasi masalah ukuran blok yang terhad sehinggakan melambatkan transaksi Bitcoin.

Ia dihentikan pada awal November 2017 dan akan dilancarkan semula esok.

SegWit2X diusulkan sebagai penyelesaian kepada masalah skala bitcoin di mana ia dipersetujui dalam ‘perjanjian New York‘ dan disokong oleh banyak nama besar dan syarikat-syarikat perniagaan.

Namun, komuniti asal bitcoin menganggap kemunculan SegWit2X sebagai serangan kepada rangkaian asal Bitcoin dan setelah banyak berdolak-dalik, Mike Belshe, CEO Bitgo mengeluarkan kenyataan untuk membatalkan hard fork dan berkata:

“Tujuan kami adalah untuk menaik taraf Bitcoin supaya lebih lancar. Saya percaya kita perlukan ukuran blok yang lebih besar.”

“Namun, kami belum bersepakat untuk meningkatkan ukuran blok pada ketika ini. Saya sedar dengan pelancaran SegWit2X akan memecahkan komuniti bitcoin dan ia bukanlah tujuan penghasilan SeqWit2X.

SegWit2X sendiri mempunyai permasalahan, iaitu kaedah untuk meningkatkan ukuran blok daripada 1MB kepada 2MB.

Menurut pengasasnya, Bitcoin SegWit2X akan menjadikan rangkaian bitcoin lebih baik. Selain itu, SegWit2X memberi jaminan kepada semua pemegang BTC akan menerima B2X dengan nisbah 1:1 dan pengguna bitcoin akan mendapat bitcoin baru iaitu koin SegWit2X dalam nisbah tersebut.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat