Gentar Dengan Hujah Berbisa dari Aso? Jepun Buat Keputusan Bijak!

53

Dalam kempen pilihanraya Presiden pada tahun lepas, Donald Trump telah berjanji untuk membatalkan transaksi perdagangan yang gagal memberikan manfaat buat Amerika Syarikat. Beliau juga pernah berjanji untuk mematerai perjanjian dua hala yang baru demi memulihkan semula ekonomi AS dan membawa pulang pekerja AS.

Pendekatan Trump inilah yang telah mendorong pertemuan Naib Presiden AS, Mike Pence dan Timbalan Perdana Menteri Jepun merangsang Menteri Kewangan Jepun, Taro Aso untuk dialog ekonomi yang dijadual akan dilangsungkan bulan depan.

Pertemuan itu juga dikatakan bakal membincangkan mengenai hubungan diantara ekonomi kedua dan ketiga terbesar dunia itu.

Menurut salah seorang pegawai Kementerian Kewangan yang bekerja di bawah pimpinan Aso, Aso tidak memerlukan banyak bantuan oleh birokrat untuk berbicara dalam dialog berkenaan kerana beliau akan berhujah berdasarkan ayat yang terlintas di fikiran beliau.

Menurut sumber, kemahiran perundingan yang dimiliki oleh Aso telah berjaya untuk menangani krisis kewangan global apabila memegang jawatan sebagai Perdana Menteri jepun pada tahun 2008 yang lepas. Selain itu, Aso juga pernah menghadiri rundingan TPP dengan pentadbiran Obama.

Hala tuju dialog tersebut masih tidak jelas dengan tuduhan Trump sebelum ini yang telah mengkritik amalan perdagangan Jepun dan China yang dikatakan sengaja melemahkan matawang mereja untuk meningkatkan eksport.

Memetik pendapat pegawai Jabatan Perbendaharaan AS yang mempunyai pengalaman mengadakan rundingan dengan Aso, Aso adalah perunding yang bersungguh-sungguh dan memberi penekanan terhadap hujah-hujah beliau bagi isu yang dibincangkan. Pengalaman yang agak luas juga menyebabkan Aso dijangka dapat menjalankan tugasnya dengan baik di dalam perspektif.

Euro Terbang Tinggi Selepas Pilihanraya Belanda Memberikan Kemenangan Selesa Kepada Mark Rutte

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat