GOLD Analisa Fundamental Harian 24 Mei 2016

58

Harga emas terus susut lebih $12.40/oz Isnin semalam, untuk ke paras terendah harian sekitar $1,243.10/oz sebelum memacu naik semula untuk menutup lebih tinggi sekitar paras $1,248.85/oz; setelah pasaran terus memberikan reaksi kepada sentimen kenaikan kadar AS yang dijangka hadir seawal Jun depan. Pasaran jongkong emas telah berada di bawah tekanan selepas Federal Reserve AS pada minggu lalu mengeluarkan minit mesyuarat FOMC bulan April, yang menunjukkan ekonomi AS boleh bersedia untuk satu lagi kenaikan kadar.

Turut bersetuju dengan sentimen tersebut, Encik Eric Rosengren, Presiden Feds cawangan Boston yang berkata bahawa syarat-syarat untuk kenaikan kadar semakin hampir untuk dipenuhi. Emas adalah sensitif kepada kadar, keuntungan yang meningkatkan kos memegang emas yang tidak membayar sebarang kadar.

Walau bagaimanapun, ketua komoditi di Capital Economics, Julian Jessop menganggap bahawa walaupun beliau menjangka kadar naik dua kali pada tahun ini, ianya tidak akan menghentikan kenaikan harga emas selepas logam berharga tersebut memacu naik hampir 19% sehingga kini. “Kebijaksanaan konvensional, sudah tentu, bahawa Feds yang mengetatkan dasar kewangan adalah tidak baik untuk emas, terutamanya kerana kadar AS yang lebih tinggi akan mengukuhkan Dollar dan meningkatkan kos memegang komoditi,” Jessop menulis.

Sememangnya harga telah jatuh minggu lepas, di tengah-minit kesan minit mesyuarat terbaru Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC). “Walau bagaimanapun, terdapat lebih banyak faktor lain untuk mengatakan tentang perkara ini; malah, harga emas dan perak sebenarnya meningkat pada minggu-minggu dan bulan selepas Feds menaikkan kadar buat kali pertama pada Disember lalu.” tambah Jessop lagi.

Jessop berkata terdapat beberapa faktor dalam perkara ini. Daya tahan awal emas adalah hasil daripada aliran modal ‘safe-haven’ berkaitan dengan kebimbangan mengenai kelembapan dalam ekonomi global. Ini terbukti apabila harga emas terus meningkat walaupun kadar pulangan bon Amerika Syarikat meningkat pada awal tahun ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat