Government Shutdown : Wajarkah Tindakan Menggemparkan Dunia Ini Dilaksanakan?

740

Mengimbas semula sekitar penghujung Disember tahun lalu, kita dikejutkan dengan penutupan kerajaan Amerika Syarikat (AS) atau disebut sebagai istilah “government shutdown”.

Hal ini tercetus berikutan Presiden AS Donald Trump dan ahli kongres enggan mempersetujui pembiayaan dana untuk tahun fiskal 2019. Berdasarkan satu artikel pada 13 Januari 2019, penutupan kerajaan yang dilaksanakan itu telah menjejaskan seramai 800,000 kakitangan kerajaan.

Selain itu, terdapat lebih daripada 420,000 kakitangan kerajaan yang bekerja tanpa gaji serta lebih 380,000 kakitangan akan diberikan cuti tanpa gaji.

Hakikatnya, apakah sebenarnya yang terjadi? Mengapa ianya menjadi isu tergempar dunia?

Government shutdown berlaku apabila pejabat-pejabat kerjaan yang dikategorikan tidak penting ditutup atas faktor kekurangan dana. Hal ini disebabkan oleh penangguhan kelulusan bajet persekutuan untuk tahun fiskal akan datang.

Penutupan ini akan meninggalkan kesan sehingga satu kata sepakat dicapai dan bil belanjawan tesebut dibahagikan.

Namun begitu, sebahagian daripada organisasi masih beroperasi bergantung kepada rizab tunai. Jika rizab tersebut habis, maka mereka juga akan menamatkan operasi. Manakala mana-mana pejabat yang tidak menerima dana daripada kongres akan terus beroperasi ketika penutupan.

Apa pula kesan government shutdown terhadap ekonomi?

Apabila operasi kerajaan bergerak perlahan atau berhenti serta-merta, ianya akan menjejaskan perniagaan dalam sektor kerajaan serta seluruh ekonomi akan menerima kesan yang sama. Menurut satu laporan, ketika penutupan kerajaan pada 2013 yang terjadi selama 16 hari telah mengakibatkan kehilangan kira-kira $24 bilion dolar daripada ekonomi Amerika Syarikat.

Selain itu, kakitangan yang tidak dibayar gaji akan mengurangkan perbelanjaan mereka sekaligus memberikan impak kepada perniagaan tempatan.

Seterusnya, perniagaan yang membekalkan keperluan pejabat juga akan terjejas dengan berkurangnya jualan begitu juga dengan perkhidmatan seperti hotel dan restoran akan kehilangan sumber pendapatan ketika penutupan.

Government shutdown juga turut memberikan kesan kepada industri perbankan. Walaupun tidak dikawal dengan kerajaan, industri tersebut tidak dapat mengakses maklumat yang diperlukan untuk memproses permohonan pinjaman seperti pendapatan yang dinyatakan dalam rekod cukai pemohon.

Caj yang dikenakan oleh bank untuk proses berkenaan akan menjejaskan pendapatan mereka dan ketidakupayaan untuk membiayai rumah baru akan memberi kesan kepada pasaran perumahan secara keseluruhan.

Kesimpulannya, tindakan penutupan kerajaan ini dilihat lebih banyak mendatangkan kemudaratan dan langkah pelan yang betul perlu dipersiapkan sebelum pelaksanaan tindakan kritikal ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat