Harga Emas Stabil Dengan Pengukuhan Ekuiti Asia Pada Hari Ini

54

Harga emas stabil pada hari Isnin dalam pasaran Asia berikutan kestabilan U.S dolar dan ekuiti Asia yang semakin kukuh.

Emas dalam pasaran spot turun -0.1% kepada $1,303.42 per auns pada jam 11.20 pagi. Namun, ia mencatat peningkatan sebanyak 0.9% pada sesi lepas berikutan peningkatan data inflasi dibawah jangkaan.

Pasaran hadapan emas bagi bulan Disember di Comex NYMEX naik sebanyak 0.1% kepada $1,305.70 per auns.

Indeks U.S dolar yang mengukur kekuatan greenback berbanding enam matawang lain stabil pada 93.101.

Saham Asia meningkat pada hari Isnin diikuti oleh Wall Street, sementara itu, harga minyak mentah pasaran hadapan meningkat berikutan ketegangan antara Iraq dan Kurdish yang memberi dampak kepada pengeluaran minyak.

Harga pengguna U.S (CPI) pula mencatat peningkatan terbesar dalam tempoh 8 bulan pada bulan September disebabkan lonjakan harga minyak gas.

Disamping itu, ekonomi U.S dan pasaran buruh yang kukuh menunjukkan tanda-tanda positif akan kenaikan kadar faedah yang beterusan.

Ketegangan politik di Catalonia semakin reda dan pemimpin Catalan, Carles Puigdemont dikhendaki memberi kata putus berkenaan pengisytiharaan kemerdekaan selewat-lewatnya pada hari ini.

Menurut British Chambers of Commerce pada hari Jumaat, ekonomi U.K menunjukkan tanda kecil akan mengalami pertumbuhan dan pertimbangan bank pusat U.K untuk meningkatkan kadar faedah.

Hal ini menyebabkan pengurus dana dan kewangan mengurangkan net long position di kontrak emas COMEX bagi 4 minggu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat