Harga Minyak Mentah Melonjak Tinggi, Konflik Rusia-Ukraine Makin Menjadi-Jadi!

280

Minyak mentah naik lebih 1% pada awal minggu disebabkan oleh peningkatan risiko geopolitik di Eropah dan Timur Tengah di mana peperangan terus mengancam bekalan global.

Niaga hadapan minyak mentah Brent menokok $1.08 (1.3%) kepada $85.33 per tong. West Texas Intermediate AS naik $1.24 (1.5%) pada $81.57 per tong.

Penanda aras global Brent telah pulih dari penutup awal Jun pada $77.52 dan kini ia kekal tinggi di bawah paras tertinggi $90 bermula pertengahan April.

Harganya meningkat selepas serangan dron Ukraine yang menyebabkan kebakaran besar pada tangki bahan api di terminal minyak pelabuhan selatan Rusia di Azov.

Pelabuhan Azov mempunyai dua terminal produk minyak yang mengendalikan sejumlah kira-kira 220,000 tan bahan api untuk dieksport dalam tempoh dari Januari hingga Mei.

Serangan berterusan ke atas kompleks penapisan minyak Rusia itu telah menimbulkan ancaman ke atas bekalan global serta meningkatkan harga premium dalam pasaran minyak mentah.

Serangan Ukraine memberi amaran pasaran bahawa infrastruktur tenaga Rusia kini berada dalam ancaman. Pasaran global memerlukan tong minyak mentah dan produk ditapis untuk mengawal harga.

Menteri Luar Israel, Katz memberi amaran bahawa keputusan mengenai perang habis-habisan dengan Hizbullah akan diputuskan tidak lama lagi walaupun AS dalam usaha untuk mengelak perang yang lebih besar di rantau itu.

Utusan khas Amos Hochstein kepada Presiden AS Joe Biden berkata beliau telah dihantar ke Lubnan serta-merta selepas lawatan singkat ke Israel kerana keadaan genting tersebut.

Sementara itu, harganya juga meningkat selepas Presiden Fed New York John Williams berkata kadar faedah akan turun secara beransur-ansur tetapi tidak memberikan jadual yang tepat.

Pasaran juga memerhatikan data simpanan AS yang akan dikeluarkan minggu ini sebagai petunjuk mengenai prospek permintaan minyak semasa musim pemanduan musim panas.

Menurut Institut Petroleum Amerika Syarikat, inventori minyak mentah AS mencatatkan peningkatan mendadak minggu lalu manakala stok petrol jatuh.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat