Harga Minyak Mentah Sedikit Meleset Pada Sesi Dagangan Selasa

52

Harga minyak mentah meleset sedikit pada Selasa sekaligus menghalang kenaikan lapan hari berturut-turut berikutan isyarat kenaikan pengeluaran berterusan di US.

Minyak Brent (Brent-oil) ketika ini susut 0.40% kepada $49.48 setong setakat pukul 6.52 pm. Minyak mentah WTI (West Texas Intermediate) pula didagang lebih rendah 16 sen kepada $46.91 setong.

Minyak mentah kini mengukuh 12 peratus selepas mencapai paras terendah minggu lalu. Kebanyakan pedagang menutup posisi sempena hari kemerdekaan Amerika Syarikat pada Selasa.

Harga minyak mentah jatuh berterusan sejak lewat Mei sehingga penghujung Jun berikutan prestasi positif pengeluaran dari US dan juga keraguan kepada usaha pemotongan OPEC untuk mengimbangi pasaran.

Walaubagaimanapun, sentimen beralih kepada kenaikan, apabila data-data minyak mentah menunjukkan kejatuhan pengeluaran di Amerika Syarikat dan juga kemelesetan dalam jumlah pelantar bagi pengeluaran baru.

Harga  global terus meningkat sejak beberapa hari lepas walaupun terdapat bukti pengeluaran OPEC yang mencapai paras tertinggi 32.72 juta sehari pada Jun, seperti yang dilaporkan oleh Reuters.

Usaha pemotongan oleh OPEC untuk mengimbangi pasaran terhalang oleh peningkatan pengeluaran dari Libya dan Nigeria, yang dikecualikan daripada perjanjian pemotongan.

Kini Libya mengeluarkan 1 juta tong minyak sehari yang tertinggi sejak empat tahun lalu.

“Kami melihat pemulihan minyak mentah pada separuh kedua 2017 dari paras semasa, dengan pemotongan  pengeluaran oleh OPEC, dan penawaran yang semakin perlahan di tahap global,” kata penyelidik di BMI.

BMI menjangka Brent-oil akan bergerak dalam purata $54 setong pada separuh kedua 2017 dan $55 pada 2018.

Manakala untuk minyak WTI, mereka menjangka ia akan bergerak dalam purata $51 pada separuh kedua 2017 dan $52 tahun depan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat