Harga Pengguna (CPI) US Meleset Dari Jangkaan, US Dolar Menjunam

50

Harga pengguna (CPI) US tidak berubah pada Jun tetapi meleset daripada jangkaan pasaran 0.1% di mana dari segi tahun ke tahun susut kepada 1.6% daripada 1.9% dan jangkaan 1.7%.

Manakala Core-CPI atau inflasi teras pada Jun pula meningkat 0.1% berbanding jangkaan kenaikan 0.2% di mana dalam tempoh 12 bulan sehingga Jun tidak berubah daripada 1.7% yang sejajar dengan jangkaan.

Apabila melihat kepada komponen dalam harga pengguna ini, harga makanan tidak berubah pada tempoh sama, di mana harga tenaga jatuh 1.6%. Terdapat juga kejatuhan dalam harga perkhidmatan tenaga.

Harga bagi kenderaan baru juga merekod kejatuhan lima bulan berturut-turut dengan harga pakaian jatuh empat bulan berturut-turut dengan merekod kenaikan tahunan 0.7%.

Federal Reserve dalam kenyataanya baru-baru ini menunjukkan ketidaktentuan dalam keadaan ekonomi khususnya inflasi dengan kejatuhan sejak beberapa bulan lalu. Walaupun kelemahan data baru-baru ini dikatakan sebagai sebab daripada faktor sementara, tetapi keraguan semakin meningkat sama ada ia oleh faktor sementara atau sebaliknya.

Yellen walaubagaimanapun menjangka inflasi akan meningkat dalam jangka masa sederhana.

Data terbaru inflasi US ini sudah tentu akan mengurangkan jangkaan kenaikan kadar faedah The Fed tahun ini, walaupun hanya satu lagi kenaikan mengikut perancangan bank pusat.

US dolar terus menjunam selepas data ini dikeluarkan dengan keraguan terhadap bank pusat sama ada dapat mencapai sasaran inflasi atau sebaliknya dan seterusnya meneruskan perancangan normalisasi di masa hadapan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat