Harga Pengguna Inflasi CPI US Meleset Dari Jangkaan Pasaran

54

Harga pengguna US naik 0.2% pada April berbanding jangkaan kenaikan 0.3%. Data kali ini masih dilihat baik kerana meningkat dari kemerosotan yang dicatat sebelum ini. Inflasi tahunan kini berada di paras 2.2% jatuh dari 2.4% yang direkod sebelum ini dengan jangkaan kenaikan 2.3%.

Inflasi teras (Core-CPI) pula naik 0.1% di bawah jangkaan pasaran 0.2% di mana dari segi tahunan kini ia merosot kepada 1.9% dari 2.0%.

Tekanan deflasi dari harga makanan terus berkurangan dengan bulan ini harga merekod kenaikan 0.2%. Harga bahan api pula naik 1.1% berbanding sebelum ini yang merekod kemerosotan 3.2% pada Mac.

Harga perubatan pula jatuh 0.8% pada tempoh sama dan perkhidmatan perubatan tidak berubah dari bulan sebelum ini.

Jika dilihat dari data-data sebelum ini, harga pengguna CPI pada Mac lebih rendah dari jangkaan di mana ia merosot 0.3% di mana inflasi-teras susut 0.1%.

Data inflasi adalah sata yang menjadi perhatian Federal Reserve dan akan memberi impak kepada polisi yang dibuat. Pada tahap sekarang dengan data yang dikeluarkan sebentar tadi masih merekod kenaikan, Fed dijangka menaikkan kadar faedah pada Jun khususnya dengan pasaran buruh yang semakin baik.

Walaubagaimanapun, dari segi pasaran ia memberi sedikit keraguan terhadap potensi kenaikan kadar apabila data meleset dari jangkaan pasaran.

US dolar melemah sejurus data dikeluarkan dengan Usd/Jpy jatuh lebih dari 50 pip, manakala Eur/Usd menguat hampir 60 pip setakat ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat