Harga Petrol Dan Diesel Turun Sehingga 13 Sen Bermula Tengah Malam Ini

61

Hari Rabu setiap minggu kini menjadi tempoh yang sangat penting di mana setiap rakyat Malaysia menantikan harga terbaru bahan api seperti petrol Ron 95, Ron 97 dan juga Diesel.

Menurut laporan yang dikeluarkan, harga bahan api runcit bagi minggu terbaru diturunkan sehingga 7 sen bermula pukul 12.01 tengah malam ini.

Harga siling bagi produk petrol Ron 95 turun sepuluh sen kepada RM2.01 berbanding harga yang lebih tinggi sebelum ini iaitu RM 2.11 dalam tempoh (04-10 Mei).

Manakala Ron 97 dalam tempoh seminggu bermula tengah malam ini juga akan diturunkan sepuluh sen kepada RM2.29 seliter dari RM 2.39 sebelum ini. Manakala Diesel pula diturunkan 13 sen kepada RM1.95 dari RM2.08 seliter sebelum ini.

Mekanisma yang diperkenalkan bermula dari 29 Mac ini akan menentukan harga bahan api setiap minggu yang lebih stabil berbanding secara bulanan sebelum ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Hamzah Zainudin, sebelum ini mengatakan bahawa syarikat-syarikat dan peruncit petrol yang mahu menawarkan diskaun dari harga terbabit boleh berbuat demikian dengan mendapatkan kelulusan daripada kementerian.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat