Harga Tenusu N.Zealand Naik Dua Kali Berturut-Turut Pada 2017

84

Data terbaru Indeks harga Global Dairy Trade (GDT price index) merekodkan kenaikan 1.3% dalam data yang dikeluarkan semalam, berbanding kenaikan sebanyak 0.60% sebelum ini. Harga keseluruhan susu tepung (Whole Milk Powder) pula naik 1%.

Data ini adalah sama seperti data consumer price index (CPI). Perbezaannya ialah Indeks GDT hanya mengira perubahan harga produk-produk tenusu.

Harga masih lagi berada di atas paras tertinggi Mac 2015, dan keupayaan untuk harga terus berada di atas paras ini akan mempengaruhi sentimen dalam komoditi ini.

Kejatuhan dalam pengeluaran ini akan terus memberi tekanan kepada harga dalam jangka pendek. Jangkaan sebelum ini bahawa, industri tenusu di New Zealand ini akan melonjak semula pada 2017 menjadi kenyataan dengan peningkatan harga 1.30%.

Menurut AHDB Dairy, pengeluaran global akan terus berada di bawah paras yang dicatatkan pada 2016. Tetapi mungkin akan ada kenaikan sedikit tahun ini pada separuh kedua 2017 yang akan menyukarkan pemulihan harga dalam industri ini.

Untuk rekod, New Zealand adalah pengeluar kelapan terbesar produk tenusu dunia. Disebabkan kebergantungan yang agak tinggi dalam produk tenusu, sebarang berita-berita negatif yang melibatkan pengeluaran produk tenusu akan memberi kesan kepada ekonomi New Zealand.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat