Ini Cara Meta Raih Keuntungan Daripada Metaverse!

1,146

‘Pergh, belum apa-apa Meta dah macam nak kenakan cukai dalam metaverse.’

Meta Platform Inc, pemilik Facebook telah mengumumkan cara syarikat akan meraih keuntungan melalui pengenalan metaverse-nya, hasil perkongsian dengan Horizon World.

Meta dikatakan akan mengenakan caj bayaran sebanyak 47.5% daripada hasil penjualan aset digital dan pengalaman yang dibuat dalam platform realiti maya (virtual reality) syarikat, Horizon Wolrds.

Menurut jurucakap Meta, caj keseluruhan terdiri daripada 30% yuran platform perkakasan untuk jualan yang dibuat melalui Meta Quet Store, yang mana ia menjual apps dan permainan set kepala virtual reality.

Terangnya, baki 17.5% lagi akan diperolehi melalui yuran platform di Horizon.

Umum mengetahui bahawa pada awal minggu ini pihak Meta telah mula menguji peralatan yang membolehkan (creators) menjual aset digital dan membuat wang dalam Horizon Worlds, iaitu merupakan salah satu kunci utama dalam rancangan syarikat membina metaverse.

Setakat yang diketahui Meta Horizon World dan Horizon Venues akan memfokuskan acara maya yang akan menyediakan ruang seperti metaverse pada platform sosial VR.

Dalam pada itu, Apple telah memberi tindak balas terhadap caj Meta tersebut dengan menyatakan ia adalah ‘tindakan munafik‘.

Jurucakap Apple, Fred Sainz menerangkan bahawa Meta sebelum ini telah mengkritik Apple kerana mengenakan komesin 30% kepada developer bagi setiap pembelian aplikasi dalam Apple Store, namun kini mereka pula mengenakan bayaran kepada creators dengan nilai lebih banyak.

Sebagai rekod, sebelum ini Mark Zuckerberg pernah menyatakan bahawa yuran 30% yang Apple kenakan terhadap setiap aplikasinya dalam Apple Store telah menyukarkan Meta untuk membuka peluang kepada creators menjana pendapatan dari hasil kerja mereka.

Tetapi, melihat kepada keadaan sekarang yang mana Meta akan mengenakan caj bayaran kepada creators atas penjualan aset digital dan pengalaman yang dibuat, ia seolah-olah tidak mencerminkan objektif syarikat yang ingin memberi peluang bagi creators menjana pendapatan.

Senang cerita, umpama peribahasa – mengata dulang paku sepih, mengata orang dia yang lebih.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat