Ini Komen Gabenor RBA Mengenai Kenaikan Kadar Faedah

200

Pasaran pada sesi Asia menyaksikan penerbitan laporan minit mesyuarat Bank Pusat Australia (RBA) dan ucapan Gabenor Philip Lowe yang terus menawarkan ‘nada dovish’ untuk dasar monetari negara itu.

Menurut minit mesyuarat RBA bagi edisi November menunjukkan bahawa para penggubal dasar mengakui risiko inflasi semakin meningkat susulan data yang mengejutkan pada suku ketiga yang diterbitkan baru-baru ini.

Inflasi teras telah meningkat kepada 2.1%, kembali ke julat sasaran 2-3% RBA untuk pertama kali dalam tempoh enam tahun berbeza dengan ramalan bank pusat sebelum ini bahawa ia tidak akan dicapai sehingga 2023.

Walaupun begitu, para penggubal dasar masih berpendapat kenaikan kadar faedah akan dikekalkan sehingga tahun 2024 atau sehingga kriteria dalam pertumbuhan upah dan inflasi dipenuhi.

Sementara itu, dalam ucapan terbaru Gabenor Philip Lowe pada hari ini, beliau mengatakan bahawa ekonomi dan inflasi perlu berubah dengan ketara untuk penggubal dasar mempertimbangkan kenaikan kadar pada tahun depan.

Lowe memberitahu pertumbuhan upah Australia perlu meningkat pada 3% atau lebih untuk mengekalkan inflasi pada sasaran 2-3% bank pusat, selain turut menambah bahawa ia bukan satu-satunya penentu harga dan perubahan polisi.

Sebaliknya, mereka akan menggunakan pertumbuhan sebagai panduan untuk menilai kemajuan ke arah mencaoai sasaran dan sama ada inflasi akan berterusan berada dalam julat sasaran.

Reaksi awal dari dolar Aussie dilihat kurang terkesan dengan perkhabaran ini memandangkan pelabur sudah sedia maklum dengan pendirian dovish RBA susulan keputusan mesyuarat dasar bank pusat pada awal bulan ini yang mengekalkan kadar faedah dan pembelian bon tidak berubah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat