Ini Sebab Matawang Euro Jatuh Secara Tiba-Tiba, Data PMI

706

EUR/USD jatuh menjunam sebentar tadi sekitar pada pukul 3 petang apabila data terbaru sektor ekonomi Zon-Eropah merekodkan bacaan yang tidak memberangsangkan. Bukan itu sahaja, matawang Euro turut melemah berbanding beberapa matawang-matawang yang lain termasuk ‘major currency’ yang lain.

Kejatuhan mendadak matawang Euro adalah disebabkan kejutan daripada data PMI yang menunjukkan aktiviti ekonomi semakin perlahan ke paras terendah 18 bulan yang lalu. Dengan data yang mengecewakan, sudah tentu pasaran melihat pengetatan kadar faedah mungkin berlaku lebih lewat dan mengurangkan potensi pengetatan polisi monetari di masa akan datang.

Markit melaporkan, indeks pengeluaran komposit yang menggabungkan anggaran bacaan untuk sektor pembuatan dan perkhidmatan hanya mencatat bacaan 54.1 iaitu yang terendah sejak 18 bulan lalu. Bukan itu sahaja, bacaan keseluruhan indeks PMI sektor perkhidmatan juga jatuh ke paras terendah 16 bulan yang lalu.

Daripada data yang dikeluarkan hari ini, tidak hairan jika matawang Euro menjunam kerana bacaan data menunjukkan prestasi ekonomi yang lemah dan di luar jangkaan pasaran.

Matawang Euro bukan satu-satunya matawang yang tertekan disebabkan data indeks PMI ini, kerana matawang Swissy (CHF) juga turut menjunam. Hal ini disebabkan kebergantungan yang tinggi ekonomi Switzerland terhadap Zon-Eropah dalam perdagangan dan hubungan ekonomi. Oleh itu, prestasi ekonomi di Zon Eropah memberikan kesan langsung kepada ekonomi Switzerland sekaligus menyebabkan matawang CHF turut tertekan apanila Euro jatuh disebabkan data itu tadi.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat