Ini Tanggapan Penganalisis Terhadap Kenyataan Trump Mengenai Pengukuhan US Dolar

589

Pada hari Khamis atau awal pagi Jumaat, Presiden Donald Trump telah mengkritik dasar the Fed walaupun kebanyakkan ahli ekonomi percaya bahawa dorongan inflasi yang tinggi dan kadar pengangguran yang rendah dalam tempoh 40 tahun dapat menghantar kepada peningkatan kadar faedah dan US dolar yang kuat.

Trump mengkhuatirkan tentang kesan yang berpotensi terhadap ekonomi U.S. dan daya saing korporat Amerika daripada kenaikan harga dan dolar yang lebih kukuh.

“Saya tidak teruja,” katanya dalam temu bual televisyen CNBC. ” namun beliau membiarkan bank pusat untuk bertindak apa yang mereka rasa terbaik.

Trump bimbang bahawa matawang China yang jatuh menjunam dan US dolar yang kukuh akan meletakkan US dalam posisi yang kurang baik.

Hasil dari komentar Trump, hasil hutang perbendaharaan US diakhiri lebih rendah dan US dolar jatuh dari sesi sebelumnya.

Dalam ucapan Kongres minggu ini, Ketua Fed Jerome Powell mengulangi pandangannya bahawa kadar akan terus meningkat perlahan. Dalam masa yang sama kadar pengangguran berada pada posisi paling rendah sejak tahun 1960-an dan inflasi harga pengguna adalah 2.9 peratus setahun pada bulan Jun.

Unjuran bank pusat US, jangkaan kadar faedah akan naik dua kali pada tahun ini dan tiga lagi pada tahun 2019.

Pertumbuhan ekonomi US yang stabil sekitar 2.0 peratus pada suku pertama tahun ini dan kadar faedah yang meningkat. Bank pusat Eropah dan Bank of Japan pula memilih untuk mengekalkan kadarnya yang rendah, mendorong US dolar kukuh ke tahap tertinggi dalam tahun pada bulan Julai.

Selain itu Trump juga menyatakan pujian kepada pengerusi The Fed, Powell. Dalam ucapannya kepada CNBC, Trump menyifatkan Powell sebagai “lelaki yang berwibawa”

Beberapa pandangan analisis mengulas kenyataan seperti kata Michael O’Rourke, ketua strategi pasaran di Jones Trading di Greenwich, Connecticut yang mengatakan “Perkara yang mendorong pengukuhan US dolar adalah ekonomi U.S. yang kukuh.”

“Kami melihat pertumbuhan KDNK 4.0 peratus bagi Q2, pengangguran yang rendah, jumlah tuntutan pengangguran awal yang paling rendah dalam 50 tahun, dan inflasi melebihi sasaran rasmi,” katanya.

Lanjut penganalisis, pengukuhan US dolar itu ialah rasional kerana semua perkara tersebut membawa indikasi bahawa Fed akan menaikkan kadar faedah dan ekonomi menjadi kukuh. Disamping pula semua isu global yang berlaku seperti peperangan perdagangan, kekhuatira Eropah terhadap Brexit. Agak hairan jikan US dolar tidak kukuh.

Ahli ekonomi malah mengatakan risiko terbesar terhadap pertumbuhan ekonomi Amerika adalah dasar Trump, terutamanya pengenaan tarif import ke China dan Eropah serta sekutu seperti Mexico dan Kanada.

Walaubagaimapun, ramai penganalisis yang meragui komen Trump akan memberi kesan besar terhadap dasar the fed atau pasaran.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat