IPO Wall Street Jatuh Teruk, Krisis Kewangan Global 2008 Berulang?

225

‘Pelabur goyang nak melabur mesti syarikat pun takut nak masuk penyenaraian.’

Berlatarbelakangkan ketidaktentuan pasaran serta lonjakan inflasi dan kenaikan kadar faedah, syarikat teknologi Amerika Syarikat (AS) terutamanya dilihat kurang minat untuk penyenaraian di Wall Street.

Atas faktor tersebut tawaran awam permulaan (IPO) firma teknologi AS merosot ke paras terendah sejak krisis kewangan global 2008 dengan hanya 14 syarikat sahaja memasuki penyenaraian setakat tahun ini.

Sebagai perbandingan pada tahun 2009 terdapat 12 syarikat sahaja yang memasuki penyenaraian.

Secara pukulnya, volum IPO setakat 9 bulan telah menurun 90.4% dan jumlah terkumpul setakat tahun ini adalah pada $507 juta, catatan terendah sejak 2000.

Mencerap indeks IPO Renaissance yang menguasai IPO terbesar AS, ia mengalami penyusutan 50.5% tahun ini berbanding S&P 500 yang hanya turun 23%.

Antara penyebab utama kepada kemerosotan tersebut adalah penurunan dalam penilaian pasaran saham yang menyaksikan pelabur institusi beralih keluar sementara pelabur runcit terpaksa menanggung kerugian.

Ulas Rachel Gerring dari Ernst & Young bahawa selera pelabur untuk saham baru terus malap dengan prestasi selepas pasaran yang lemah bagi IPO pada 2021 dan perkara ini menjejaskan keyakinan terhadap firma teknologi untuk penyenaraian.

Dalam pada itu, bukan firma teknologi sahaja yang terkesan dengan ketidaktentuan pasaran ini.

Saham Corebridge Financial Inc, penawaran IPO terbesar AS tahun ini, menyusut 4% pada harga $21 semasa dagangan Rabu sementara pembuat yogurt Chobani terpaksa menangguhkan rancangan penyenaraian termasuk Reddit dan ServiceTitan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat