Isirumah US Yakin Dengan Ekonomi Semasa

49

Pukul 11 malam tadi data atau indeks keyakinan pengguna (Consumer confidence) US baru saja dikeluarkan oleh The Conference Board yang meningkat begitu tinggi ke paras 107.1 pada November dari 100.8 pada Oktober. Jangkaan penganalisis bagi data ini ialah 101.3.

Data indeks consumer confidence ini dikeluarkan setiap bulan pada hari Selasa terakhir setiap bulan. Indeks ini dikira dengan berpandukan tinjauan terhadap 5,000 isirumah bagi mendapatkan pendapat mereka tentang keadaan ekonomi semasa dan di masa hadapan.

Terdapat peningkatan dalam jumlah pengguna yang mengatakan keadaan ekonomi adalah baik dari 26.5% kepada 29.2%. Selain itu, terdapat juga peningkatan dalam peratusan yang mengatakan jumlah pekerjaan begitu banyak dari 25.3% kepada 26.9% dengan tiada perubahan dalam kategori yang mengatakan kesukaran untuk mendapatkan pekerjaan.

Dalam kategori keadaan perniagaan pula, peratusan yang menjangkakan keadaan perniagaan meningkat menyusut. Kadar yang mengatakan jumlah pekerjaan meningkat tidak berubah. Manakala terdapat  kejatuhan yang signifikan dalam jumlah yang mengatakan hanya ada sedikit pekerjaan di Amerika.

Peningkatan dalam keyakinan ini akan melonjakkan perbelanjaan pengguna dan juga pasaran buruh walaupun korelasi antara keduanya tidak begitu kuat. Pasaran juga akan melihat data bulan hadapan, sama ada data menunjukkan impak pilihanraya baru-baru ini kepada keyakinan pengguna.

Sejurus data dikeluarkan, US dolar dilihat sukar untuk meneruskan penguatan dengan Usd/Jpy sukar untuk melepasi paras 113.00. Manakala Eur/Usd berada di paras 1.0600 semasa artikel ini ditulis.

 

Pertumbuhan Ekonomi US Meningkat 3.2% Pada Suku Ketiga

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat