Janet Yellen Mahu Penggunaan Matawang Kripto Disekat!

2,721

Dalam pengucapan calon Setiausaha Perbendaharaan pilihan Presiden Joe Biden, Janet Yellen menyatakan pendiriannya terhadap matawang kripto yang dianggap sangat berkait rapat dengan jenayah.

Jelasnya, penggunaan Bitcoin (BTC) begitu meluas dalam kalangan pengganas dan aktiviti pengubahan wang haram, termasuk penggunaan matawang kripto dalam transaksi kewangan haram.

Ekoran daripada itu, Yellen menggesa pihak penyelia mencari idea bagi mengekang penggunaan matawang kripto dan memastikan tiada aktiviti pengubahan wang haram berlaku menerusi saluran kripto.

Kritikan Yellen tidak mengejutkan seluruh sektor kripto memandangkan sebelum ini juga beliau lantang mengkritik aset Satoshi Nakamoto. Namun, masih wujud kebimbangan terhadap peraturan yang bakal diperkenalkan susulan daripada komennya dalam Jawatankuasa Kewangan Senat.

Pada masa yang sama, pasaran kripto dilihat kurang menerima impak ucapan Yellen dengan altcoins menunjukkan pergerakan harga yang positif, disokong oleh beberapa projek blockchain.

Misalnya, Enjin (ENJ) telah melonjak 71% selepas projek telah diluluskan oleh Japanese Virtual Currency Exchange Association (JVCEA) bagi aktiviti perdagangan.

Ketika penulisan, Ethereum (ETH) masih kukuh menuju rekod all-time high, didagangkan pada $1,373 manakala BTC pula mencatatkan harga $35,980, susut 2.41%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat