Jangan Abaikan 10 Perkara Penting Yang Berlaku diseluruh Dunia Hari Ini!

94
  1. Syarikat induk bagi aplikasi Snapchat iaitu Snapchat Inc telah memfailkan kertas kerja untuk mengeluarkan IPO. Tindakan Snapchat ini merupakan kemunculan kepada umum terbesar dari bidang teknologi bagi tahun ini.
  1. Tindakan Presiden Trump mengeluarkan pegawai-pegawai kanan kerajaan dan pakar-pakar dasar senior dari barisan pentadbiran negara mengakibatkan wakil parti Republik itu kekurangan calon yang berkelayakan untuk berkhidmat di dalam pentadbiran beliau.
  1. Pakatan Arab-Kurdish yang digelar Angkatan Demokratik Syria telah mengetatkan cengkaman kuasa di Raqqa setelah memulakan operasi bagi menawan semula bandar itu pada 5 November lalu.
  1. Projek multi-billion Dollar oleh Russia bagi membeli Essar iaitu syarikat penapis dari India agak nampak goyah pada saat akhir kerana mendapat saingan daripada Arab Saudi. Kedua-dua kuasa besar itu merebut perluasan asset minyak mentah diseluruh dunia.
  1. Columbia masih belum membuat keputusan sama ada ingin menerima perjanjian damai dengan pemberontak Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) atau tidak.
  1. Canselor Jerman, Angela Merkel bersedia untuk bersaing bagi penggal keempatnya dalam pilihanraya yang akan datang pada bulan September.
  1. Presiden Ukraine, Petro Poroshenko ingin mendapatkan sokongan AS terhadap isu pencerobohan Russia ketika dalam panggilan telefon bagi menyatakan ucapan tahniah beliau untuk Presiden Donald Trump.
  1. Pemerhati alam sekitar tempatan mendapati bahawa satu pertiga air di wilayah arang batu terbesar di China telah tercemar dan tidak boleh digunakan oleh manusia.
  1. Industri beras di Thailand mengalami tekanan berikutan isu politik selepas kemangkatan Raja Thailand. Penguatkuasa di sana juga terpaksa mengeluarkan pinjaman kepada petani beras Jasmine.
  1. Google mengumumkan aplikasi baru yang dipanggil Photoscan yang membolehkan penggunanya dengan mudah mendigitalkan gambar keluarga dan menyimpannya dalam aplikasi Foto Google.

BNM Khuatir Dagangan Ringgit di Luar Negara

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat