Jangan Risau Ukraine, Elon Musk Sedia Beri Bantuan!

5,789

‘Macam Tony Stark lah Elon Musk ni, rakyat Ukraine tak perlu risau Starlink sedia berkhidmat.’

Jutawan dan pengasas SpaceX, Elon Musk bersedia untuk membantu Ukraine dengan menyediakan perkhidmatan jalur lebar satelit Starlink dan menambah lebih banyak terminal ke negara itu yang mengalami gangguan internet.

Ketegangan krisis Rusia-Ukraine telah membuatkan rangkaian internet di Ukraine tergganggu, terutamanya di kawasan selatan dan timur negara tersebut yang diserang Rusia.

Ekoran daripada itu, Elon Musk dalam satu kenyataan berkata, satelik Starlink milik SpaceX akan menyediakan perkhidmatan jalur lebar ke Ukraine, selain turut akan menambah lebih banyak terminal bagi penguasaan rangkaian internet di negara tersebut.

Tindakan Musk tersebut adalah respon kepada tweet yang dibuat oleh Timbalan Perdana Menteri Ukraine, Mykhailo Fedorov, yang secara halus meminta bantuan daripada Musk dengan menyatakan roket milik SpaceX sudah sampai ke Marikh, tetapi roket milik Rusia sudah menyerang Ukraine.

Sebagai pengetahuan, teknologi satelit mampu untuk membekalkan internet mereka yang tinggal di kawasan luar bandar atau tempat yang sukar untuk dapatkan perkhidmatan gentian kabel optik.

Selain itu, teknologi satelit juga dapat menjadi sandaran kepada situasi kritikal seperti taufan atau bencana alam yang mengganggu rangkaian komunikasi.

Setakat 15 Januari, Musk mengatakan bahawa SpaceX memiliki sebanyak 1,469 satelit Starlink yang aktif dan 272 bergerak ke orbit yang akan beroperasi tidak lama lagi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat