Jumlah Penduduk US Yang Memohon Insurans Pengangguran Jatuh ?

41

Jumlah penduduk di US yang memohon untuk insurans pengangguran jatuh untuk pertama kalinya dalam masa tiga minggu yang juga sedikit menghampiri tahap terendah dalam masa 40 tahun.

Jobless claims jatuh sebanyak 3000 kepada 258000 pada minggu yang berakhir 22 Oktober lepas. Jobless claims bermaksud jumlah penduduk yang pertama kali membuat permohonan insurans pengangguran. Ia juga dipanggil sebagai Unemployment claims.

Harus diingat data-data pekerjaan bagi negara seperti US adalah sangat penting untuk dilihat, bagi menentukan ekonomi US sedang berada dalam keadaan baik ataupun tidak. Sepertimana pemain pasaran memberi perhatian kepada data NFP (non-farm payroll) setiap bulan, data ini juga tidak kurang pentingnya kerana ia juga memberikan gambaran jumlah penduduk yang sedang menganggur.

Amerika Syarikat adalah sebuah negara yang pertumbuhan ekonominya banyak disumbangkan oleh perbelanjaan domestik. Bagi meningkatkan perbelanjaan domestik, pasaran buruhnya mestilah dalam keadaan optimum. Untuk melihat keadaan optimum dalam pasaran buruh, kadar pengangguran haruslah berada di bawah dan tidak melebihi 5%.

Pasaran buruh yang dilihat semakin pulih di US dengan kadar pengangguran di bawah 5% tahun ini menjadikan agak sukar buruh yang kurang kemahiran untuk memasuki pasaran buruh.

Tuntutan atau permohonan insurans pengangguran berada di bawah 300,000 untuk 86 minggu berturut-turut yang paling lama sejak tahun 1970. Dalam tinjauan Bloomberg, mereka menjangkakan data ini akan berada dalam 245,000 hingga 270,000. Jabatan buruh yang mengeluarkan jangkaan untuk minggu lepas adalah sebanyak 261,000.

Jumlah rakyat US yang akan terus menerima faedah dari insurans ini jatuh sebanyak 15,000 kepada 2.04 juta pada minggu yang berakhir pada 15 Oktober.

Walaupun permohonanan untuk insurans pengangguran ini telah menghampiri nilai terendah dalam sejarah, sebenarnya ada juga faktor lain yang menyumbang kepada hal ini iaitu pengurangan kepada tempoh faedah yang diberikan dan juga perubahan dalam teknologi untuk permohonan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat