Jumlah Tuntutan Pengangguran US Bertambah 13,000 Minggu Lalu

48

Jabatan Buruh US melaporkan penambahan jumlah tuntutan faedah/insurans pengagguran (Jobless claims) sebanyak 13,000 tuntutan kepada 248,000 bagi minggu berakhir pada 26 Mei berbanding minggu sebelum itu yang mencatatkan jumlah 235,000 tuntutan yang telah dikaji semula.

Data yang dikeluarkan ini lebih tinggi dari jangkaan penganalisis sebanyak 239,000 jumlah tuntutan pengangguran.

Jobless claims bermaksud jumlah penduduk yang pertama kali membuat permohonan insurans pengangguran. Ia juga dipanggil sebagai Unemployment claims.

Tuntutan atau permohonan faedah pengangguran berada di bawah 300,000 untuk 117 minggu berturut-turut yang paling lama sejak tahun 1970.

Jumlah penduduk yang masih menerima faedah pengangguran ini berkurang kepada 1.915 juta pada minggu berakhir 19 Mei berbanding 1.924 juta yang direkod sebelum ini.

Terdapat keraguan kepada ketepatan data kali ini dengan data dari lapan negeri termasuk California dan Texas yang dianggar menjelang cuti umum Memorial Day. Pasaran akan bersiap sedia melihat potensi kajian semula data kali ini pada minggu depan.

Amerika Syarikat adalah sebuah negara yang pertumbuhan ekonominya banyak disumbangkan oleh perbelanjaan domestik. Bagi meningkatkan perbelanjaan domestik, pasaran buruhnya mestilah dalam keadaan optimum. Untuk melihat keadaan optimum dalam pasaran buruh, kadar pengangguran haruslah berada di bawah dan tidak melebihi 5%.

Harus diingat data-data pekerjaan bagi negara seperti US adalah sangat penting bagi menentukan ekonomi US sedang berada dalam keadaan baik ataupun sebaliknya

Sepertimana pasaran memberi perhatian kepada data NFP (non-farm payroll) setiap bulan, data ini juga tidak kurang pentingnya kerana ia juga menggambarkan keadaan pasaran buruh semasa di US.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat