Kadar Inflasi Eropah Meningkat ke Paras Tertinggi Sejak 2013

45

Kadar inflasi Zon Eropah mencatatkan kenaikan dari segi tahunan ke paras 1.1% pada Disember dari kadar 0.6% November lepas. Kadar inflasi yang mengira harga pengguna ini (Consumer price index, CPI) juga melebihi jangkaan pasaran 1.0%.

Bacaan yang dicatatkan pada hari ini adalah yang tertinggi sejak September 2013, dan juga kali pertama berada di atas 1.0% sejak tiga tahun lalu.

Manakala kadar teras inflasi ini (Core-CPI) pula meningkat ke paras 0.9% dari 0.8% dan juga di atas jangkaan pasaran iaitu 0.8%.

Kejatuhan dalam harga tenaga seperti minyak mentah menyebabkan kadar inflasi susut dalam kebanyakan masa sepanjang 2016, tetapi terdapat peningkatan tahunan  dalam harga tenaga pada Disember sebanyak 2.5% selepas kejatuhan 1.1% pada November.

Base effects dijangka akan terus memberi sokongan kepada inflasi dalam jangka pendek. Spekulasi kepada pengetatan polisi ECB mungkin akan meningkat, walaupun impak inflasi ini masih belum kukuh. Kita boelh membuat spekulasi pengetatan polisis ECB, jika inflasi-teras (core-inflation) terus mengukuh dan mencapai paras 2.0%.

Base effects adalah paras kadar inflasi yang tinggi atau rendah pada bulan-bulan lepas yang mengganggu kadar inflasi semasa. Base effects boleh menyukarkan pihak bank pusat untuk mendapatkan bacaan inflasi yang tepat.

Hal ini berikutan deflasi atau inflasi negatif yang dialami Zon Eropah pada awal tahun 2016 yang mengganggu bacaan inflasi pada masa ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat