Kelegaan Kepada ECB Dengan Kenaikan Inflasi, Trend Gaji Cabaran Utama

55

Inflasi Zon-Eropah meningkat bulan ini seperti yang ditunjukkan oleh data yang dikeluarkan petang tadi. Ia adalah satu kelegaan kepada European Central Bank (ECB) setelah dunia dijangka berhadapan dengan harga minyak mentah yang rendah dalam beberapa bulan akan datang.

ECB kini masih gagal mencapai sasaran inflasi sejak empat tahun lalu dan terdesak untuk melonjakkan harga dengan kelemahan dalam harga komoditi.

Inflasi jika tidak mengambil kira harga barangan yang volatile (turun-naik) seperti makanan dan tenaga, naik 1.2% pada Jun dari 1.0% sebelum itu berikutan lonjakan kos-perkhidmatan yang meletakkan core-CPI melebihi jangkaan pasaran 1.0%. Sasaran inflasi ECB adalah sedikit di bawah 2%.

ECB bergelut dengan pertumbuhan rendah harga dalam ekonomi, merangsang ekonomi dengan pembelian aset dan kadar faedah negatif. Semua ini adalah bertujuan meningkatkan inflasi disamping menyokong pengembangan ekonomi.

Tetapi dengan pertumbuhan Zon Eropah yang semakin pantas, Presiden ECB Mario Draghi memberi isyarat pengetatan polisi pada Selasa, tetapi masih menjelaskan ekonomi masih memerlukan akomodasi. Dalam konteks ini, ECB mempunyai peluang mengurangkan rangsangan dalam jangka pendek.

Sememangnya pasaran menjangka ECB membuat keputusan bagi melanjutkan atau mengurangkan pembelian aset yang berjumlah 2.3 trillion euro.

“Kami menjangka ECB akan mengumumkan perubahan polisi mereka pada September dalam bentuk pengurangan jumlah pembelian bon bermula pada awal 2018 dan juga pengurangan yang begitu beransur-ansur,” kata penganalisis di Nordea Tuuli Koivu.

Cabaran terbesar ECB ketika ini adalah pertumbuhan gaji yang melemah kepada 1.4% pada suku pertama walaupun pertumbuhan ekonomi mencapai paras tertinggi sejak 10 tahun lalu. Ini menunjukkan tekanan inflasi yang rendah dalam beberapa komponen inflasi Zon Eropah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat