Kembar Winklevoss Menjadi Bitcoin ‘Billionaires’ Yang Pertama

161

Tyler dan Cameron Winklevoss merupakan kembar yang pernah popular pada tahun 2007 atas tindakan mereka yang menyaman pengasas laman sosial Facebook, Mark Zuckerberg.

Pada 2007, Tyler dan Cameron yang berusia 29 tahun menyaman Zuckerberg kerana dia didakwa mencuri idea untuk menghasilkan Facebook daripada mereka.

Dakwaan mencuri idea itu dibuat selepas pasangan kembar itu meminta Zuckerberg menghasilkan kod untuk satu rangkaian sosial mereka, Harvard Connection.

Zuckerberg telah membayar kembar itu sebanyak USD$65 juta bagi menyelesaikan kes saman yang pertama. Pada akhir tahu 2011, kembar tersebut memutuskan untuk mengakhiri tindakan menyaman tersebut dan menerima bayaran sebanyak USD$65 juta.

Sejak dari itu nama tersebut sudah tidak menjadi bual biacara. Namun sejak akhir-akhir ini nama kembar tersebut mula bergema kembali dan dinobatkan sebagai hulubalang Bitcoin kerana sejak 2013 mereka telah memahami potensi matawang digital tersebut.

Pada tahun 2013, mereka telah membeli 1% dari semua bitcoin yang ada pada ketika itu dan memiliki nilai sebanyak USD 11 juta. Sejak saat itu harga bitcoin terus naik, sehingga melonjak sebanyak 10,000% dan bitcoin dimiliki oleh kembar Winklevoss telah mencapai nilai sebanyak USD1 billion.

Berdasarkan sumber tepercaya kembar Winklevoss sudah meyakini bahwa bitcoin lebih berharga daripada emas. Mereka pertama kali mengenali bitcoin pada tahun 2012. Dan pada tahun 2015, mereka mendirikan pasaran pertukaran matawang digital yang diberi nama Gemini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat