Kemunculan Virtual Bank, Adakah Ribuan Pekerja Bank Akan Hilang Pekerjaan?

2,386

Bank Negara Malaysia akan mengumumkan perlesenan “virtual bank” dalam masa terdekat dijangka sebelum akhir tahun ini, 2019. Perkara yang menjadi kegusaran adalah, adakah lebih ramai pekerja bank akan diberhentikan kerja? Pekerja bank di cawangan sudah tidak lagi diperlukan?

Ini adalah satu isu yang bagus diperbincangangkan dan dibahaskan. Sebelum itu, mari kita selidik apakah itu “virtual bank”?

Apakah itu virtual bank ?

Virtual bank ialah sebuah institusi kewangan yang menguruskan semua transaksi secara online seperti penggunaan apps, website, email dan sebagainya. Maksudnya ia tidak mempunyai sebarang cawangan offline yang boleh diakses. Semuanya diuruskan secara digital dan online menggunakan telefon pintar.

Jika dilihat dari segi bank sekarang, ada cawangan, ada kaunter, dan banyak urusan semuanya dilakukan di cawangan pejabat bank yang disediakan, tetapi berbeza bagi virtual bank atau juga dikenali sebagai “neo bank”.

“Kami sudah mempunyai minat dan perbincangan juga sudah dijalankan dengan beberapa bank yang sudah mempunyai kemajuan virtual bank diluar negara,” kata Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus, Gabenor Bank Negara pada penerangan kepada media berkenaan Laporan Bank Negara Tahun 2018.

Antara yang sedang memajukan virtual bank diluar negara adalah CIMB, dimana mereka membuka “all-digital, mobile first” di Filipina pada Jan 2019.

Penganalisis berkata, CIMB Group sedang menjalankan ujian virtual bank di Filipina, sebuah negara perkembangan ekonomi terpantas di Asia. Kebanyakan bank di sana termasuk Maybank Philippines Inc, satu-satunya bank lokal dari Malaysia, masih mengekalkan konsep tradisional membuka pejabat cawangan dan bergelut memberikan impak kepada pasaran disana.

Dalam pendedahan Bank Negara, juga melaporkan yang terdapat penurunan drastik dalam penggunaan cek, dan peningkatan dalam kaedah pembayaran menggunakan kad debit dan pembayaran digital.

Gambar berikut mempamerkan antara virtual bank yang sudah berada di negara-negara lain.

Gambar  : Fintech News Singapore

Tidak mustahil suatu hari nanti lebih banyak virtual bank akan dibuka, dan semua pengurusan dokumen pengenalan, pembukaan akaun akan dilakukan secara e-kyc (polisi – Know Your Customer), iaitu hanya muat naik bukti identiti anda ke apps, dan semua akaun bank anda sudah tersedia.

Melihat inisiatif CIMB menjadi pelopor virtual bank di negara ini, tidak mustahil yang lebih banyak institusi lain juga mengikut langkah ini dan cuba terima teknologi baru yang lebih menjimatkan tenaga kerja yang diperlukan ke arah kemodenan teknologi kewangan.

Virtual Bank/Neo Bank akan menggugat pasaran kerja?

Walaupun kemajuan teknologi ini memberikan kebaikan kepada kemudahan pengunaan, tetapi pembukaan virtual bank ini juga dijangka akan memberikan impak kepada pasaran kerja dari sektor bank dimana pekerja di cawangan-cawangan bank, mengendalikan pelanggan secara berhadapan seperti kaunter-kaunter bank sekarang ini tidak lagi diperlukan.

Ribuan pekerja bakal dibuang pekerjaan? Sudah tiada keperluan pekerjaan di cawangan bank? Inilah isu yang sangat dirisaukan ramai.

Perlesenan virtual bank ini akan menarik lebih banyak lagi syarikat virtual bank dari luar negara, yang sudah mempunyai teknologi virtual bank di negara lain, masuk di sini memberikan satu persaingan pasaran.

Walau begitu, jika dikaji dari sudut ilmiah, tamadun manusia sudah survived beberapa generasi sejak robot-robot dikilang menggantikan manusia, dan penganalisis percaya yang manusia akan kekal survivor mengharungi kemodenan teknologi masa kini demi kebaikan dan kemudahan sejagat.

Artikel ini hanyalah adalah untuk tujuan edukasi dan perbincangan. Sila lontarkan komen anda.

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat