Ketagih Trade Gold, Jangan Sampai Gigit Jari!

134

Harga emas meluncur ke tahap yang lebih rendah dalam sesi Asia pada Selasa di samping sentimen terhadap prospek kenaikan kadar terus memandu pasaran.

Emas di Comex menurun sebanyak 0.15 peratus $1,232.15 satu troy ounce. Di tempat lain, silver futures dan copper masing-masing didagang menyusut sebanyak 0.11 peratus dan 0.56 peratus.

Harga emas diniagakan lebih tinggi pada Isnin gara-gara kejatuhan terhadap matawang US Dollar apabila komen Fed sebelum ini dikatakan lebih berpihak kepada logam kuning.

Presiden Fed Chicago, Charles Evans berkata bahawa bank pusat diramal akan menunggu sehingga Jun untuk membuat keputusan mengenai kenaikan kadar yang selanjutnya.

Selain beliau, beberapa pegawai Fed yang lain juga dijadual berucap pada minggu ini termasuklah Presiden Fed New York, William Dudley yang  dijadual akan berucap di London, manakala Presiden Fed Boston, Eric Rosengren akan berucap di Bali.

Memandangkan pasaran sunyi dari sebarang data ekonomi pada Isnin, justeru pasaran lebih cenderung untuk menumpukan perhatian terhadap komen Fed yang mengekalkan dua kali unjuran kenaikan pada tahun ini berbanding jangkaan oleh trader sebanyak 3 kali kenaikan.

Emas sensitif terhadap pergerakan kadar kerana sebarang perubahan terhadap penetapan kadar berpotensi mengubah kos untuk memiliki emas.

Matawang Gergasi Kembali Mendapat Tenaga!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat