Komoditi Hitam Menguat Dalam Sesi Awal Dagangan Minggu Ini

26

Harga minyak mentah global sedikit meningkat dalam sesi awal dagangan minggu ini dengan pasaran dijangka bergerak perlahan pada Isnin berikutan cuti umum di Amerika.

Di New York Mercantile Exchange, minyak WTI (West Texas Intermediate) naik dari paras penutup $53.73 setong ke paras $53.98 setong ketika ini. Manakala minyak Brent (Brent-oil) naik dari paras penutup minggu lalu $55.92 setong ke paras $56.30 setong semasa artikel ini ditulis.

Minggu ini, pemain pasaran akan terus meneliti laporan stok minyak mentah dari US pada Rabu dan Khamis untuk mendapatkan gambaran besar permintaan sebagai sebuah negara pengguna minyak terbesar dunia.

Minggu lalu menjadi minggu pertama yang mencatatkan kejatuhan harga selepas harga komoditi ini merekodkan kenaikan selama empat minggu berturut-turut sebelum itu. Hal ini disebabkan terdapat kebimbangan kepada kenaikan inventori (stok) dari US yang mengimbangi semula usaha pemotongan oleh OPEC dan Non-OPEC.

Manakala data yang dikeluarkan oleh Baker Hughes pada Jumaat merekodkan penambahan sebanyak enam pelantar di US minggu lalu yang menjadi kenaikan selama lima minggu berturut-turut. Ini menambah kepada jumlah terkini sebanyak 597 pelantar di US.

Minggu lalu data yang dikeluarkan oleh Energy Information Administration (EIA) juga menunjukkan peningkatan stok sebanyak 9.5 juta tong pada minggu berakhir 10 Februari yang membawa kepada 518 juta tong ketika ini.

Negara-negara pengeluar minyak mentah OPEC dan Non-OPEC telah melakukan permulaan yang baik dalam usaha pemotongan pengeluaran yang merupakan usaha pertama sejak lebih dari sedekad lamanya. Data terbaru menunjukkan pengeluar ini mengurangkan 890,000 tong minyak mentah pada Januari.

Sumber melaporkan bahawa OPEC mungkin akan meneruskan usaha pemotongan ini bersama non-OPEC atau pun menambah jumlah pemotongan pada Julai jika stok minyak mentah gagal susut ke paras yang disasarkan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat