[Laporan Korporat] Alphabet Nyaris ‘Terciduk’ Namun Diselamatkan Google

148

‘Tak cantik sebenarnya laporan syarikat walaupun ada cubaan penyelamat.’

Alphabet Inc mencatat laporan korporat yang lemah namun perkhidmatan iklan carian Google mendorong syarikat untuk menghampiri ramalan Wall Street disebalik kemungkinan kemelesetan global.

Melihat perincian laporan, keuntungan suku ke-2 (Q2) Alphabet susut $16 billion atau $1.21 sesaham berbanding anggaran purata $1.29 sesaham.

Difahamkan keuntungan Alphabet sukar untuk diramalkan ekoran kebergantungan berbeza dalam kepentingan yang dipegangnya dalam banyak syarikat pemula (startup).

Suka diingatkan, saham Alphabet jatuh lebih 27% setakat tahun ini menjelang keputusan suku tahunanan ekoran laporan mengecewakan daripada Snap Inc dan Twitter Inc.

Sementara itu, perkhidmatan carian Google (Google Search) memainkan peranan besar dalam menyubang keputusan pendapatan $69.69 bilion dengan 81% daripadanya datang dari perniagaan iklan.

Pun begitu, unjuran yang ditetapkan penganalisis menurut Refinitiv adalah pada $69.88 bilion.

Ulas penganalisis Evelyn Mitchell dari Insider Intelligence, Google berjaya menempatkan diri dengan baik di sebalik keputusan tersebut.

Menambah inti laporan, pengiklanan perjalanan dan runcit memacu peningkatan 14% dalam jualan iklan Google pada Q2 pada $40.69 bilion mengatasi unjuran $40.15 bilion.

Dalam pada itu, penurunan prestasi Alphabet boleh dikaitkan dengan beberapa faktor antaranya pengukuhan greenback.

Menurut syarikat jualan menghampiri catatan $72 bilion jika bukan kerana pengukuhan dolar kerana 55% daripada jualan datang dari luar negara.

Selain itu, tindakan syarikat untuk boikot dan keluar dari pasaran Rusia dan kegagalan memeterai perjanjian kerjasama dengan Netflix Inc turut menjejaskan prestasi keseluruhan.

Dengan pelabur yang sudah terbiasa dengan margin keuntungan kasar setinggi 60%, Google juga seperti rakan setaranya telah memperlahankan pengambilan pekerja.

Akan tetapi, Alphabet dilihat mengorak langkah untuk mengembangkan pengkomputeraan awamnya selain membawa perkhidmatan internet Google Fiber kepada komuniti baru.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat