Lebih Buruk Dari Krisis Kewangan 2009, Amerika Bakal Hilang 1 Juta Pekerjaan?

504

Amerika Syarikat akan kehilangan sehingga 1 juta pekerjaan pada bulan Mac disebabkan gangguan besar-besaran akibat wabak pandemik coronavirus, menurut bekas penasihat Presiden AS Donald Trump, Kevin Hassett.

Buktinya dapat dilihat dalam sektor pengangkutan, di mana lebih banyak syarikat penerbangan dan pelayaran telah ditutup susulan sekatan perjalanan yang dikeluarkan oleh hampir semua negara di seluruh dunia.

Bukan itu sahaja, malah perniagaan-perniagaan besar seperti NIKE, Apple dan kedai peruncitan lain juga ditutup.

Berikutan daripada perintah berkurung di beberapa negeri, jutaan warga Amerika perlu bekerja dari rumah, malah terdapat sesetengah pihak terpaksa menutup operasi perniagaan makanan atau restoran mereka.

Hassett yang kini menjadi pengulas ekonomi kepada CNN, memberitahu bahawa kemungkinan untuk kemelesetan global hampir 100% sekarang.

Perniagaan yang terganggu terutamanya dalam industri pelancongan akan membekukan pengambilan pekerja mereka, dan ini berpotensi untuk menjejaskan laporan pekerjaan pada bulan ini.

Menyingkap kembali peristiwa krisis kewangan 2009, di mana pasaran buruh paling teruk terjejas sehingga menyebabkan 800,000 orang kehilangan pekerjaan. Ini menyusuli penurunan sebanyak 743,000 pada Februari dan 784,000 pada Januari tahun tersebut.

Bagaimanapun, terdapat penganalisis yang berpendapat bahawa Amerika Syarikat tidak akan mengalami kehilangan sehingga 1 juta walaupun pengambilan pekerjaan mungkin terhenti kerana ia perlu melibatkan pemberhentian secara besar-besaran.

Hal ini merujuk kepada laporan NFP AS pada bulan Februari yang menunjukkan pasaran buruh di negara itu masih kukuh dengan peningkatan 273,000 pekerjaan dan kadar pengangguran sebanyak 3.5%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat