Lima News Besar Tumpuan Pasaran Minggu Ini (25-29 Jun)

886

Isu perdagangan global dijangka akan terus mempengaruhi pergerakan pasaran pada minggu ini. Pelabur dan pasaran secara keseluruhan akan meneliti perkembangan isu perdagangan antara Amerika Syarikat dengan negara-negara lain terutamanya China dan Zon-Eropah.

Selain itu, terdapat beberapa data ekonomi penting yang akan dikeluarkan minggu ini terutamanya data inflasi dari Zon-Eropah dan Amerika Syarikat. Khamis pula kita akan menyaksikan penetapan polisi oleh Reserve Bank of New Zealand (RBNZ).

#1 Ketegangan Isu Perdagangan (Sepanjang Minggu)

Kebimbangan terhadap risiko perdagangan menjadi tema awal dagangan minggu ini dengan Presiden Trump dijangka akan mengumumkan tindakan terbaru untuk mengawal pelaburan China dalam pengambil-alihan syarikat teknologi di Amerika Syarikat. Seperti biasa, matawang Yen mendapat permintaan tinggi pada sesi Asia sehingga awal sesi Eropah, manakala US dollar ketika ini didagangkan mendatar.

Pasaran saham global ditutup lebih rendah pada minggu lalu apabila Presiden Trump mengarahkan penelitian tariff sehingga $200 billion terhadap barangan China dengan tambahan kadar cukai sebanyak 10%.

#2 Penetapan Polisi RBNZ (Khamis)

Polisi terbaru bank pusat New Zealand ini akan diumumkan pada Khamis pukul 5 pagi waktu Malaysia. Bank pusat dijangka mengekalkan kadar faedahnya pada paras1.75%. Gabenor baru Adrian Orr berkemungkinan akan menyampaikan kebimbangan terhadap perdagangan global dengan statusnya China sebagai destinasi eksport utama dari New Zealand.

#3 Data Pertumbuhan Ekonomi Amerika Syarikat (Khamis)

Data ini akan dikeluarkan pada Khamis pukul 8.30 malam. Ekonomi dijangka merekodkan pertumbuhan 2.2% pada suku pertama 2018 tidak berubah daripada bacaan awal yang telah dikeluarkan sebelum ini. Pengembangan ekonomi Amerika Syarikat ketika ini adalah yang kedua paling lama selepas pemotongan cukai oleh kerajaan baru Presiden Trump awal tahun ini.

#4 Data Inflasi CPI Zon-Eropah (Jumaat)

Data ini akan dikeluarkan pada Jumaat pukul 5 petang. Pasaran menjangka bacaan inflasi kali ini naik kepada 2.0% berbanding bacaan awal 1.9% yang diumumkan sebelum ini. ECB dalam mesyuaratnya baru-baru ini menunjukkan isyarat untuk menamatkan program pembelian bon pada hujung tahun ini.

#5 Data Inflasi PCE Amerika Syarikat (Jumaat)

Data inflasi PCE dikatakan sebagai bacaan pilihan utama Federal Reserve. Data ini akan dikeluarkan pada Jumaat pukul 8.30 malam. Pasaran menjangka data ini akan naik 0.2% pada bulan lalu dengan bacaan tahunan dijangka naik kepada kadar 1.9% berbanding 1.8% yang direkodkan sebelum ini. The Fed menggunakan data inflasi PCE sebagai alat untuk menentukan sama ada perlu menaikkan atau menurunkan kadar faedah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat