Lima News Besar Tumpuan Pasaran Pada Minggu Ini (16-20 Julai)

858

Pasaran akan lebih banyak memberi tumpuan kepada komen-komen yang dikeluarkan oleh individu penting termasuk gabenor bank pusat dan ketua-ketua negara kuasa besar dunia. Paling menjadi tumpuan ketika ini adalah perkembangan perang perdagangan antara AS-China.

Dalam beberapa minggu ini juga akan berlangsungnya pengumuman pendapatan syarikat untuk suku kedua tahun 2018. Sudah pasti ia akan menjadi penggerak kepada pasaran saham global bergantung kepada prestasi syarikat utama dunia.

Selain itu, matawang GBP juga akan menjadi tumpuan dengan perkembangan negatif dalam isu Brexit. Bukan itu sahaja, terdapat beberapa data penting dari UK yang akan dikeluarkan pada minggu ini.

Berikut adalah lima berita penting yang akan menjadi perhatian pasaran pada minggu ini.

#1 Perkembangan Perang Perdagangan (Sepanjang Minggu)

Sejak beberapa minggu lalu pasaran banyak terganggu dengan sentimen berisiko terutamanya perang perdagangan AS-China. Setiap kali tercetusnya isu ini, sering kali menyebabkan pengukuhan kepada matawang safe-haven dan juga kejatuhan kepada indeks saham global. Perkembangan terbaru menunjukkan Amerika Syarikat akan mengenakan tariff baru sehingga $200 billion terhadap produk import dari China. Hal ini berikutan China yang menyuarakan tindak-balas kepada tariff berjumlah $34 billion oleh Amerika.

#2 Pertemuan Trump-Putin (Isnin)

Presiden Trump dan Vladimir Putin akan bertemu buat pertama kali di Helsinki, Finland pada Isnin. Pakar geopolitik dunia menjangka Putin akan menggesa Trump supaya melonggarkan sekatan terhadap Ukraine. Trump sebelum ini berkata akan menekan Putin dalam banyak perkara termasuk dalam isu campur-tangan Rusia di dalam pilihanraya Presiden A.S.

#3 Data Pekerjaan UK (Selasa)

Data pekerjaan ini akan dikeluarkan pada Selasa pukul 4.30 petang. Jumlah pekerjaan di UK setakat ini agak memberangsangkan, tetapi kadar gaji tidak membuat kenaikan yang menggalakkan. Data pekerjaan UK sangat penting untuk dilihat bagi melihat kesan rundingan Brexit kepada aktiviti pengambilan pekerja di negara ini.

#4 Keterangan Jerome Powell (Selasa)

Jerome Powell akan memberi keterangan di hadapan Kongres Amerika Syarikat pada hari Selasa dan Rabu pukul 10 malam. Kenyataan rasmi pengerusi Federal Reserve ini akan menjadi tumpuan yang mana akan dikeluarkan lebih awal sebelum keterangan beliau di hadapan Kongres bermula pada pukul 10 malam.

#5 Data Inflasi UK (Rabu)

Data penting ini akan dikeluarkan pada pukul 4.30 petang. Harga pengguna (CPI) telah membuat penurunan sejak akhir-akhir ini yang menyebabkan bank pusat enggan menaikkan kadar faedah pada Mei yang lalu. Data CPI tahunan jatuh kepada 2.40% pada bulan Mei dan dijangka akan meningkat kepada 2.60%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat