Lima Perkara Anda Perlu Tahu Dalam Pasaran Global Hari Ini (3 April 2018)

730
Ini perkara-perkara yang anda perlu tahu dalam sesi awal pasaran Eropah sehingga pembukaan pasaran New York malam ini. Antara yang menjadi perhatian pemain pasaran hari ini ialah:

#1 Indeks saham Wallstreet dijangka naik semula

Selepas kejatuhan besar indeks saham utama Wallstreet pada Isnin, ia dijangka membuat kenaikan semula pada Selasa. Indeks niaga hadapan (futures) menunjukkan ketiga-tiga indeks utama dibuka lebih tinggi. Kejatuhan Wallstreet pada Isnin disebabkan oleh kebimbangan pelabur terhadap PERANG PERDAGANGAN Amerika. – China.

#2 Ketegangan perdagangan terus menghantui pasaran

Kebimbangan terhadap ketegangan perdagangan A.S.-CHINA semakin meningkat selepas pengumuman terbaru oleh Beijing berkaitan tariff. China pada Isnin menyenaraikan tariff terhadap $3 billion produk Amerika sebagai tindak balas tindakan Amerika sebelum ini.

Presiden Trump pada minggu ini pula dijangka akan mengumumkan senarai terbaru tariff terhadap produk China yang mana tindakan ini dijangka akan memburukkan lagi hubungan dagangan kedua-dua negara.

#3 US dollar terus tertekan pada Selasa

US dollar membuat penurunan berbanding beberapa matawang yang lain menjelang pembukaan sesi New York pada Selasa. Ketegangan perdagangan global kekal memberi kesan kepada sentimen pasaran selepas cuti umum di kebanyakan pasaran utama pada Isnin.

Indeks US dollar yang mengukur kekuatan matawang greenback berbanding enam matawang lain susut 0.06% setakat pada pukul 8.32 malam.

#4 Harga minyak mentah terus meningkat

Harga minyak mentah terus meningkat pada Selasa berikutan potensi pengeluaran yang perlahan di Amerika Syarikat. Tumpuan pasaran minggu ini akan terarah kepada data inventori Amerika Syarikat yang akan dikeluarkan pada 10.30 malam hari Rabu.

#5 Berita baik kepada rundingan NAFTA

Presiden Trump dilaporkan akan cuba mengumumkan perjanjian awal NAFTA seawal minggu depan. Hal ini telah menyebabkan matawang CAD melonjak dengan USD/CAD meneruskan kejatuhan. Pair USD/CAD setakat pada hari ini telah jatuh hampir 100 pip.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat