Lima Perkara Anda Perlu Tahu Dalam Pembukaan Pasaran New York

44

Hari OPEC yang ditunggu-tunggu, Trump mungkin akan melantik Mnuchin sebagai Setiausaha Perbendaharaan (Treasury Secretary), Carney memberi amaran kepada Draghi. Ini antara topik yang akan diceritakan oleh pelabur, spekulator di seluruh dunia dalam pembukaan pasaran New York.

  • Volatility (turun-naik) minyak mentah dunia

Menteri-menteri minyak OPEC sedang bermesyuarat di Vienna pada hari ini dan peningkatan harga minyak sedang berada di paras tertinggi berikutan harapan kepada perjanjian ini. Setakat pada masa artikel ini ditulis, harga minyak West Texas intermediate (WTI) sedang melonjak ke paras $48.55 setong, manakala minyak BRENT berada di paras $50.84 setong.

  • Mnuchin sebagai Setiausaha Perbendaharaan US

Bekas rakan kongsi di Goldman Sach dan penerbit Hollywood, Steven Mnuchin dikatakan akan menjadi pilihan Donald Trump sebagai Setiausaha Perbendaharaan US. Menurut individu yang boleh dipercayai, akan berjumpa dengan calon yang berkemungkinan sebagai Setiausaha dalam negeri, Jeneral John F. Kelly dan Gabenor Massachusetts, Mitt Romney.

  • Carney Memberi amaran kepada Draghi

Gabenor Bank of England, Mark Carney memberi amaran kepada Kesatuan Eropah sebentar tadi bahawa, Kesatuan Eropah akan mengalami banyak kehilangan jika sistem perbankan British mengalami kerosakan disebabkan Brexit. Hal ini berikutan komen Draghi dimana beliau memberi amaran bahawa UK akan mengalami banyak masalah dan risiko dalam ekonomi jika berlaku Hard-Brexit.

  • Pasaran ekuiti mendatar

Indeks MSCI Asia Pasifik melonjak sebanyak 0.2% berikutan peningkatan saham Samsung Co. yang melonjak ke paras tertinggi. Indeks Jepun Topix pula meningkat 0.1%. Di Eropah pula Stoxx 600 meningkat 0.1% berikutan mesyuarat OPEC yang sedang berjalan pada ketika ini. S&P500 naik 0.1%.

  • Inflasi Euro

Inflasi zon Eropah yang dikeluarkan pada petang tadi mencatatkan peningkatan sebanyak 0.6% pada November yang meningkat dari paras 0.5% pada Oktober. Inflasi teras (Core-inflation) masih tidak berubah di paras 0.8%. ECB akan mengadakan perjumpaan minggu hadapan bagi membincangkan polisi monetari semasa dan sama ada akan menyambung program pembelian bon selepas Mei 2017.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat