Lima Perkara Yang Anda Perlu Tahu Dalam Pasaran Hari Ini

768

Ini perkara-perkara yang anda perlu tahu dalam pertengahan sesi Eropah sehingga pembukaan pasaran New York malam ini. Antara yang menjadi perhatian pemain pasaran hari ini ialah:

#1 China akan menaikkan kadar tariff untuk sebahagian produk fiber optik dari Amerika Syarikat. Kementerian perdagangan China berkata bahawa ia akan menaikkan tariff bagi produk fiber optik berkuatkuasa pada hari Rabu, 11 Julai. Kenaikan tariff berkenaan adalah dalam kadar 33.3% sehingga 78.2%. Syarikat dari Amerika yang bakal terkesan adalah Corning, OFS Fitel dan Draka Communications Americas.

#2 Harga minyak mentah meneruskan kenaikan. Minyak mentah membuat kenaikan dengan penanda aras Brent mengetuai pergerakan dengan potensi gangguan bekalan di Norway. Ratusan pekerja di pelantar minyak Norway mogok untuk membantah perjanjian gaji.

#3 US dollar membuat pemulihan ketika ini selepas jatuh ke paras terendah hampir 4 minggu yang lalu berbanding beberapa matawang yang lain. Indeks US dollar yang mengukur kekuatan matawang greenback berbanding beberapa matawang lain membuat kenaikan 0.26% setakat pada pukul 5.53 petang.

#4 Pengeluaran sektor pembuatan UK hanya merekodkan peningkatan 0.4% pada bulan Mei yang jauh meleset daripada jangkaan kenaikan 0.9%. Dalam masa yang sama pengeluaran industri juga jatuh sebanyak 0.4% pada bulan Mei berbanding jangkaan kenaikan 0.5%. Kejatuhan pengeluaran dan aktiviti yang semakin perlahan dalam sektor pembuatan UK memberi petunjuk bahawa risiko Brexit telah memberi kesan kepada ekonomi.

#5 Pasaran saham Wallstreet pada Isnin berakhir positif sekaligus memberi kesan kepada kenaikan indeks-indeks saham Asia pada hari Selasa. Majoriti indeks saham Asia ketika ini didagang positif dengan pasaran Asia Tenggara khususnya Bursa Malaysia membuat kenaikan. Ini menunjukkan pasaran ketika ini berada dalam keadaan Risk-On di mana pelabur berani mengambil risiko.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat