Lima Perkara Yang Anda Perlu Tahu Dalam Pasaran Hari Ini

69

Ini perkara-perkara yang anda perlu tahu dalam sesi awal pasaran Eropah sehingga pembukaan pasaran New York pukul sembilan malam ini.

  • Hari data inflasi di UK hari ini. Data inflasi UK meningkat pada bulan Disember kepada 1.6 peratus merupakan kadar tertinggi sejak Julai 2014. Bacaan dijangka meningkat sebanyak 1.9 peratus oleh penganalisis ekonomi didorong oleh kenaikan harga makanan. Walau bagaimanapun, kejatuhan mendadak matawang Sterling menjadikan pengeluar perlu membayar 16 peratus lebih tinggi berbanding sebelum ini terhadap bekalan mentah.
  • Harga pengguna (CPI) di China menguat pada Januari seperti dalam laporan yang dikeluarkan pagi tadi yang menggambarkan pemulihan berterusan dalam ekonomi China terutama dari segi produktiviti dan pertumbuhan ekonomi kedua terbesar dunia ini. Kebangkitan atau pemulihan ekonomi China banyak disokong oleh campur-tangan  kerajaan dan juga industri tradisional. Pertumbuhan ekonomi China baru-baru ini merekodkan kenaikan 6.8% pada suku keempat dengan tiga suku tahunan sebelum itu mencatatkan pengembangan 6.7%.
  • Steven Mnuchin dilantik secara rasmi sebagai Menteri kewangan US (Secretary of the Treasury). Mnuchin adalah bekas ahli perbankan di Goldman Sach dan juga pengurus dana, menjadi perhatian media kerana bantahan oleh Senat disebabkan kesilapan lampau beliau dan juga portfolio pelaburan beliau sebelum ini.
  • Pihak Eropah begitu yakin kepada prospek pertumbuhan ekonomi UK dengan risiko-risiko Brexit ketika ini. European Commision (EC) pada Isnin menaikkan ramalan ekonomi UK tahun ini kepada 1.5%, naik dari 1% yang telah dilaporkan sebelum ini.
  • Pengerusi Federal Reserve, Janet Yellan akan membentangkan laporan kepada kongres hari ini pada pukul 11 malam. Yellen akan memberikan testimoni atau membentangkan laporan polisi monetari yang dibuat sekali setiap enam bulan. Laporan ini akan dibentangkan kepada Senat pada Selasa dan ‘House of Representative’ pada Rabu. Dalam ucapan Yellen pula pada Selasa dan Rabu, beliau dijangka akan menegaskan perlunya kenaikan kadar secara berperingkat dalam pengetatan polisi monetari di US. Kenaikan secara berperingkat ini adalah berikutan sasaran inflasi yang masih belum dicapai.

 

Bagaimana Pemuzik Jazz Ini Menyandang Jawatan Tinggi di Wallstreet

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat