Lima Perkara yang Anda Perlu Tahu Dalam Pembukaan Pasaran New York

60

Semuanya tentang politik menjelang pembukaan pasaran di New York dengan perletakan jawatan Renzi berikutan kekalahan dalam referendum Itali, Donald Trump dan polisi luar negeri melalui Twitter dan isu Brexit terkini. Ini antara perkara yang akan dibualkan oleh spekulator, pedagang dan pelabur di seluruh dunia hari ini.

Referendum “Tidak” memenangi undian

Pengundi di Itali memilih “tidak” terhadap referendum reformasi perlembagaan Itali. Renzi akan menyampaikan perletakan jawatannya sebagai Perdana menteri pagi ini kepada Presiden. Pasa mulanya pasaran memberi respon risk-off dengan euro dan aset di Itali mengalami kejatuhan mendadak dan memulih semula dengan pantas.

Rayuan Brexit di U.K. Supreme Court

Supreme Court ataupun mahkamah tinggi di UK akan mendengar rayuan kerajaan tentang pengundian di Parlimen sebelum membolehkan Britain keluar dari Kesatuan Eropah. Sebelas orang juri tidak dijangka mendengar kes ini sebelum Januari. Walaubagaimanapun, berikutan hard atau soft brexit menteri-menteri UK dilihat tidak sependapat sama ada UK perlu memilih untuk untuk terus mengakses pasaran tunggal EU.

Diplomasi Twitter Trump

Bakal presiden Donald Trump mengkhritik China dalam siri ‘tweet’nya di Twitter semalam dan dia tidak mempedulikan kebimbangan tentang keputusannya tidak menjawab panggilan telefon dari Presiden Taiwan. Polisi luar negeri Trump pada masa ini telah pun disamakan dengan pendekatan bekas Presiden Nixon yang sangat tegas. Selain itu, PEOTUS (Presiden of the United States) juga memberikan amaran melalui akaun Twitternya bahawa mana-mana syarikat Amerika yang beroperasi di luar US akan berhadapan dengan cukai yang lebih tinggi jika mereka mahu menjual ke dalam US.

Pasaran ekuiti utama bercampur-campur

Indeks MSCI Asia Pasifik menyusut 0.6%, manakala di Jepun Indeks Topix jatuh 0.8% berikutan kesan kesan risk-off referendum Itali yang masih mendominasi pasaran. Selain itu, pasaran saham kedua terbesar di China, Shenzen dibuka operasinya kepada dunia. Di Eropah, Indeks Stoxx 600 naik 1.1% berikutan data PMI yang menunjukkan bacaan tertinggi tahun ini. S&P 500 pula meningkat di New York.

Backwardation dalam pasaran minyak dunia

Pasaran minyak mentah dunia masih lagi menyesuaikan paras harganya terhadap perjanjian OPEC minggu lepas yang menyaksikan pemotongan pengeluaran 1.2 juta tong sehari yang bermula Januari 2017. Syarikat-syarikat dari US dilihat mengambil peluang terhadap kenaikan mendadak ini untuk mengurangkan risiko (hedge) terhadap harga minyak tahun hadapan. Minyak WTI bagi penghantaran Disember 2017 ketika ini lebih mahal berbanding kontrak penghantaran Jun 2018 yang mana keadaan ini dipanggill sebagai ‘backwardation’. Minyak WTI bagi pengahantaran Januari kini didagangkan di paras $52.13 setong yang tertinggi sejak 16 bulan lepas.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat