Lonjakan Gbp/Usd Didominasi Faktor Kelemahan US Dolar

142

Gbp/Usd melonjak sekali lagi hari ini berikutan kelemahan US dolar secara keseluruhan dalam pasaran matawang sejak sesi Rabu. Kenaikan Hasil-bon (bond-yield) juga menunjukkan sokongan kepada kelemahan US dolar ketika ini dengan kejatuhan pengeluaran industri di US.

Indeks US dolar yang mengukur kekuatan ‘greenback’ berbanding enam matawang utama yang lain ketikan ini berada di paras 100.75 jatuh 0.34%, dengan Gbp/Usd  naik 0.46% pada sesi Rabu naik ke paras 1.2509 ketika ini.

Dengan kecenderungan Pound bergerak ke atas berbanding US dolar, Gbp/Usd ketika ini menguji ‘resistance‘ di paras 1.2465.

Kecenderungan ini ditambah lagi dengan harga berjaya menembusi ‘upper trenline‘ yang lebih jelas dilihat di time-frame empat jam. Trenline yang terbentuk ini bermula dari 2 Februari sehingga 14 februari telah ditembusi dalam sesi dagangan sebentar tadi.

Tiada laporan data ‘impak tinggi’ yang akan dikeluarkan oleh UK hari ini dan tumpuan akan terarah kepada data US 9.30 malam ini iaitu, ‘Building permits’ dan ‘Philly Fed manufacturing index’. Data UK pula akan dikeluarkan esok iaitu data ‘jualan runcit’ pada pukul 5.30 petang.

Secara keseluruhan, penguatan matawang Gbp berbanding Usd sejak semalam belum dapat ditentukan penyebabnya dan pasaran percaya ia didominasi oleh faktor teknikal ketika ini dengan kelemahan US dolar secara keseluruhan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat