Lupakan DOGE, Elon Musk Bakal Cipta Mata Wang Kripto Sendiri?

2,483

Kalaulah pengasas Tesla, Elon Musk mahu lancarkan matawang kriptonya sendiri, adakah anda bersedia untuk membuat pelaburan baru selain Bitcoin (BTC) atau Dogecoin (DOGE)?

Beberapa hari lalu, Musk menerusi kicauan Twitter ada menyatakan sokongannya kepada golongan pemilik besar DOGE untuk mencairkan pegangan mereka.

Tidak lama kemudian, penasihat perniagaan Knight Chadwick, Mansour Shahrokh membalas tweet tersebut, mencadangkan Musk untuk mencipta matawang kripto dengan tujuan mencapai objektif membeli lebih banyak bekalan Dogecoin.

Dengan cara itu, Musk tidak perlu memberi ganjaran, menjadikan mereka lebih kaya. Musk hanya perlu peruntukkan masa dan sokongan untuk menjadikan ElonCoin sebagai matawang dunia.

Untaian tweet itu juga menarik perhatian CEO Binance, Changpeng Zhao. Individu itu mencadangkan matawang kripto seharusnya dinamakan Marscoin dan ternyata Musk teruja dengan cadangan tersebut.

Tapi, nanti dulu! Rupanya, MarsCoin sudah wujud sejak 2014 lagi. Menarik bukan?

Susulan daripada tweet balas Musk itu, MARS terus merekod paras tertinggi sepanjang masa (ATH) baru iaitu $2.69 daripada $0.20, lebih 1000% tengah malam tadi.

Apa yang komuniti kripto tidak sedar, Musk pernah membalas tweet @ElonsWorld: ‘Marscoin’ pada Disember lalu, tetapi tidak memberi kesan kepada pergerakan MARS, hanya bertahan pada $0.17.

Ketika penulisan, DOGE didagangkan pada $0.054, susut 1.75% dalam 24 jam. Manakala, MARS kini mencatatkan nilai pada $1.43, meningkatkan 1647.27%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat