Macron Adalah Calon Presiden yang Dikawal “Rothschild” – Le Pen

63

Calon Presiden Perancis, Marine Le Pen mengecam pesaingnya dan pihak media di mana dalam masa yang sama pertempuran tercetus dalam kempen beliau di Nantes minggu lepas.

Dalam ucapannya kepada 3,500 penyokong, ketua parti Front-National ini mengatakan bahawa kedua-dua pesaingnya dalam pilihanraya Presiden iaitu Emmanuel Macron dan Francois Fillon tidak percaya kepada Perancis lagi.

“Dua pesaing utama kita mahu meletakkan Perancis di bawah kawalan. Orang seperti ini sebenarnya tidak bebas/merdeka. Salah seorang dari mereka adalah calon insurans dan satu lagi calon dari bank dan media”. Kata Le Pen dalam ucapannya.

Beliau kemudian mengatakan Presiden US dan undian Brexit di UK sebagai bukti dunia global ketika ini semakin membangun. “Saya adalah calon terbaik untuk bercakap bagi pihak Perancis”, tambahnya. Beliau mendakwa perancangannya sejajar dengan kebangkitan rakyat.

Walaupun beliau mendakwa Presiden semasa Francois Hollande sebagai ‘incompeten‘ (tidak kompeten), tetapi serangan Le Pen yang paling besar adalah kepada Macron yang merupakan calon bebas kepada Parti En Marche yang ditubuhkan beliau sendiri.

Le Pen melabelkan Macron sebagai “calon bank Rothschild”, yang mempromosikan ‘imigrasi’ di Berlin. Sebelum ini juga Macron mengalu-alukan para pekerja di UK yang terkesan oleh Brexit supaya berhijrah ke Perancis.

Tinjauan pendapat yang dilaporkan pada Ahad menunjukkan perbezaan antara Le Pen (27%) dan Macron (25%) semakin mengecil dalam pusingan pertama pilihanraya, manakala Fillon (19%) semakin terdesak dengan sokongan yang semakin merosot.

Seperti Trump, Le Pen juga mengecam pihak media dalam ucapannya. Beliau berkata, “Pihak media menjerit tentang kebebasan mereka apabila mereka dikritik, dan menangis setelah kehilangan keyakinan rakyat yang beralih kepada internet”.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat