Matawang Euro Ditekan Oleh Komen ‘Dovish’ Ahli-Ahli ECB

916

Matawang Euro jatuh sehingga 0.43% pada Rabu selepas mencecah paras harga tertinggi tiga tahun lalu di atas 1.2300 (EUR/USD). Kenaikan ini bermula sejak minggu lalu yang dipandu oleh keyakinan pelabur terhadap perubahan komunikasi ECB awal tahun ini. Namun, keyakinan pelabur semakin pudar apabila pembuat polisi memberi komen yang dovish.

Ahli ECB Ewald Nowotny berkata pengukuhan euro baru-baru ini tidak banyak membantu ekonomi sekaligus mempengaruhi pengambilan untung menjelang mesyuarat bank pusat minggu depan.

Sememangnya pengukuhan euro agak membimbangkan ECB kerana ia akan menyukarkan penggubalan polisi. Pengukuhan euro sebenarnya menyebabkan eksport Zon Eropah menjadi mahal dan berpotensi mengurangkan permintaan global terhadap barang atau perkhidmatan domestik.

Kelemahan dolar US dan keyakinan terhadap ekonomi Eropah tahun ini telah menyokong kenaikan hampir 10% matawang euro pada 2017.

Seorang lagi ahli ECB berpengaruh iaitu naib presiden ECB, Vitor Constancio berkata polisi monetari akan terus “sangat menyokong ekonomi dalam jangka panjang”. Ini bermaksud polisi ketika ini akan dikekalkan dalam keadaan yang boleh menyokong ekonomi di mana pelonggaran polisi akan terus kekal.

Ahli-ahli ECB dilihat cuba mengurangkan keyakinan pemain pasaran terhadap apa yang bank pusat lakukan di masa hadapan. Sejak minggu lalu, pelabur membuat spekulasi bahawa ECB akan mula mengubah komunikasi mereka dengan andaian komen-komen yang agak ‘dovish’ khususnya dalam kenyataan polisi sebelum ini akan dikurangkan.

Komen-komen dari ahli ECB selepas ini akan menjadi fokus pasaran untuk mendapatkan isyarat yang lebih jelas dari bank pusat Eropah itu.

Nak belajar analisis Fundamental? Klik sini

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat