Matawang Utama Pamer Peningkatan, COVID-19 Telah Capai Kemuncaknya?

596

Matawang berisiko menunjukkan peningkatan pada dagangan sesi Asia hari ini disokong oleh keyakinan bahawa pandemik coronavirus mungkin telah mencapai kemuncaknya berikutan trend peningkatan kes dan kematian dilihat mendatar di Eropah.

Bagaimanapun dalam perkembangan terbaru di Itali, bilangan kes jangkitan di negara itu masih menunjukkan peningkatan, tetapi angka kematian pula semakin menurun. Sementara di Amerika Syarikat, ia telah melaporkan angka kematian harian terbesar dengan lebih 430,000 kes telah disahkan.

Ini menyebabkan kemungkinan untuk melihat ekonomi global kembali kepada normal dalam masa yang terdekat semakin pudar.

US dolar terus diniagakan meningkat berbanding yen sementara tumpuan pasaran kini beralih kepada ucapan Pengerusi Federal Reserve (Fed) Jerome Powell dan penerbitan data tuntutan faedah pengangguran AS pada malam ini.

Minit mesyuarat FOMC untuk mesyuarat polisi kecemasan bulan lalu yang diterbitkan awal pagi tadi, menyaksikan penggubal undang-undang berpandangan bahawa prospek ekonomi jangka pendek AS mengalami penurunan ketara sejak beberapa minggu kebelakangan ini dan dibelenggu ketidakpastian.

Matawang euro masih bergelut berikutan kegagalan kesepakatan Kesatuan Eropah (EU) dalam perbincangan untuk menambah sokongan ke atas ekonomi Eropah yang semakin melemah akibat coronavirus.

Sementara itu, matawang komoditi dolar Aussie terus mencatat peningkatan berbanding US dolar, disokong oleh keyakinan bahawa pengeluar utama minyak mentah akan mencapai kesepakatan dalam mesyuarat pemotongan pengeluaran pada hari ini.

Ini turut menyokong dolar Kanada untuk meningkat berikutan harga minyak mentah pada hari ini juga dilihat positif. Turut menjadi perhatian bagi loonie adalah penerbitan data pengangguran Kanada pada malam ini yang dijangkakan akan meningkat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat