Menteri Kewangan Jerman Mahu ECB Mengubah Polisi

61

Menteri Kewangan Jerman Wolfgang Schaeuble berkata pada Selasa bahawa ECB perlu mengubah polisi monetari semasa “mengikut masa yang sepatutnya”, dan memberi amaran kadar faedah rendah akan menyebabkan masalah di beberapa negara di dunia.

Jerman akan berhadapan dengan pilihanraya persekutuan dan pelabur mengadu dengan kadar faedah yang rendah ini, kata Schaeuble yang memberi tekanan kepada ECB untuk mengurangkan pembelian bon dan juga pelonggaran kadar faedah.

Komen Schaeuble ini mungkin melihat kepada keputusan ECB minggu lalu di mana bank pusat mengurangkan panduan untuk memotong lebih banyak kadar dan menunjukkan ekonomi akan mengukuh tetapi inflasi kekal lemah beberapa tahun lagi.

Bercakap di Berlin, Schaeuble berkata: Kita perlu keluar dari polisi monetari semasa “mengikut masa yang sepatutnya”.

Tambahnya, Federal Reserve telah memulakan proses pengetatan polisi dan ECB baru-baru ini dalam komunikasinya seperti mahu menuju ke arah yang sama dalam jangka masa sederhana.

Schaeuble turut menafikan laporan media bahawa kerajaan Jerman melobi Jens Weidmann Gabenor bank pusat  Jerman untuk menggantikan Mario Draghi sebagai Presiden ECB.

“ECB berhadapan tugas sukar untuk mengimplementasikan polisi monetari yang sesuai kepada ahli Zon Eropah dan saya tidak pernah mengkritik ECB secara langsung.”

-Reuters

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat