Minyak Mentah Melonjak Tinggi, Catat Keuntungan Untuk Minggu Ketiga!

158

Harga minyak catat peningkatan dalam dagangan Asia pada Jumaat dan melanjutkan kenaikannya untuk minggu ketiga berturut-turut. Ia didorong oleh jangkaan yang semakin meningkat berkenaan pengurangan kadar faedah dan pengukuhan margin penapisan kompleks.

Niaga hadapan minyak mentah Brent meningkat 48 sen (0.56%) kepada $86.87 per tong dan West Texas Intermediate pula meningkat 52 sen (0.64%) kepada $82.26 per tong. WTI meningkat hampir 2% pada minggu ini.

Jangkaan yang semakin meningkat terhadap kitaran pelonggaran dasar Fed telah mencetuskan kenaikan risiko dalam pasaran saham. Pasaran menetapkan peluang sebanyak 64% untuk Fed laksanakan pemotongan pertamanya pada September nanti.

Pelonggaran kadar faedah mampu memberi kelebihan untuk pasaran minyak mentah kerana permintaan tinggi daripada pengguna.

Pemulihan dalam margin penapisan fizikal juga turut menggalakkan pasaran dengan margin penapisan kompleks Singapura mencatatkan purata $1 lebih tinggi pada bulan Jun daripada Mei sekitar $3.60 per tong.

Buat masa ini, komoditi itu masih mengehadkan keuntungan kerana mengekalkan mod berhati-hati di saat sentimen turun naik dolar AS yang berada pada paras tertinggi dua bulan dan konflik politik di Rusia yang memberi kesan pada permintaan minyak.

Walau bagaimanapun, pasaran minyak mentah perlu menantikan perbitan data ekonomi penting iaitu Indeks Perbelanjaan Pengguna Peribadi (PCE) pada jam 8.30 malam ini.

Harga minyak mungkin berdepan risiko pengambilan untung jangka pendek pada awal minggu depan jika keputusan pusingan pertama pilihan raya perundangan Perancis pada 30 Jun menunjukkan sokongan terhadap kumpulan sayap kanan yang mendesak untuk menghentikan pembangunan tenaga hijau.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat