News Besar ECB Malam Ini, Apa Yang Kita Tahu Setakat Ini?

64

Malam ini akan berlangsung penetapan kadar Bank Pusat Eropah (ECB), dan sidang media Mario Draghi pukul 9.30 malam akan menjadi tumpuan pasaran. Draghi dijangka tidak akan membiarkan spekulasi kepada ‘tapering‘ polisi semasa dan berkemungkinan nada ‘dovish‘ akan digunakan beliau.

Ketika ini potensi perubahan kadar ECB pada malam ini terlalu kecil, dan begitu juga kepada program pembelian bon. Jika ada perubahan sekalipun, mungkin dari segi teknikal untuk meningkatkan potensi pembelian bon.

Beri tumpuan kepada sidang media Mario Draghi, kerana pemain pasaran secara keseluruhan akan memberi perhatian kepada apa yang akan dikatakan oleh beliau.

Draghi berkemungkinan menyatakan, ECB akan mengekalkan polisi monetari akomodatif (pelonggaran) bagi meneruskan tekanan kenaikan kepada inflasi. Beliau juga akan berhati-hati dalam komennya terhadap ‘tapering‘, agar pasaran tidak membuat spekulasi terhadap pengurangan pembelian bon beberapa bulan akan datang.

Dalam hal ini, Draghi berkemungkinan akan memberi amaran bahawa masih terdapat risiko dalam mencapai sasaran mereka. ‘Base Eeffect‘ akan menjadi alasan oleh Draghi berikutan kenaikan inflasi dalam Zon-Eropah ketika ini.

Base effects adalah paras kadar inflasi yang tinggi atau rendah pada bulan-bulan lepas yang mengganggu kadar inflasi semasa. Base effects boleh menyukarkan pihak bank pusat untuk mendapatkan bacaan inflasi yang tepat.

Walaupun begitu, nada yang terlalu ‘dovish‘ oleh Draghi akan dipersoalkan oleh pemain pasaran tentang kredibiliti ECB, dengan data infalsi yang kini meningkat di Zon-Eropah.

Pasaran yang melibatkan instrumen pelaburan di Zon-Eropah, dijangka tidak bergerak pantas dengan jangkaan tiada perubahan kepada polisi semasa, kecuali ECB membuat kejutan dengan mengubah polisi atau Draghi menggunakan nada yang terlalu ‘hawkish‘ dalam komennya malam ini.

Untuk lebih memahami artikel ini, hadamkan artikel di bawah.

Maksud Hawkish & Dovish

Maksud Tapering

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat