Pakar Dalam Fundamental, Ilmu Ini Sangat Penting Untuk DiKuasai – Krisis Ekonomi

182

Seorang ahli ekonomi Charles P. Kindleberger menulis bahawa satu-satunya topik yang tidak pernah usang di dalam ilmu ekonomi adalah krisis. Krisis ekonomi selalu terjadi dari waktu ke waktu sehingga ia selalu menjadi sebuah tema yang kerap kali dikaji. Kindleberger memberi isyarat bahawa krisis ekonomi adalah sebuah topik yang harus dipelajari secara terus-menerus secara mendalam.

Hal yang sama juga diungkapkan oleh Hyman P. Minsky dan Nouriel Roubini.

Instability is a normal result of modern financial capitalism” (Hyman P. Minsky, 1986).  “Crisis unsustainable booms followed by calamitous bust have always been with us, and with us they will always remain’’ (Nouriel Roubini, 2010).

Bagi Minsky punca ketidakstabilan ekonomi adalah disebabkan sistem operasi kewangan pada ketika itu.Minsky antara orang yang telah buat ramalan tentang krisis Sub Prima pada tahun 1990an lagi. Bagi Roubini krisis selalu terjadi dalam dunia ekonomi dan akan membawa bencana keapda masyarakat dan ekonomi.

Sejarah merupakan salah satu komponen penting untuk mengkaji ekonomi dengan lebih mendalam. Melihat bagaimana sesebuah peristiwa berlaku dan menganalisis faktor penting yang menjadi penyebab kepada peristiwa tersebut. Secara mudahnya, sejarah merupakan bahan asas untuk membuat analisis tentang masa hadapan dan menilai keadaan pada hari ini. Tanpa sejarah, sukar untuk kita membuat perkaitan antara peristiwa lepas,  hari ini dan akan datang.

Sejarah krisis ekonomi bukan untuk dibanggakan dan diraikan. Krisis menyebabkan berjuta manusia yang menganggur, kekacauan, dan pergolakan. Tujuan utama kenapa diungkapkan sejarah krisis ekonomi adalah agar kita sentiasa berwaspada dengan corak yang sama berlaku setiap kali krisis.

Definisi krisis berbeza-beza tetapi disini cukup dengan mengambil definisi krisis berdasarkan teori kitaran niaga. Iaitu ia merupakan situasi di mana ekonomi suatu negara mengalami penurunan yang tiba-tiba akibat krisis kewangan. Ekonomi menghadapi  krisis ekonomi kemungkinan besar akan mengalami kejatuhan dalam KDNK, pengurangan kecairan atau penurunan harga akibat inflasi atau deflasi. Krisis ekonomi dapat menyebabkan ekonomi berada dalam kemelesetan.

Namun krisis yang berlaku sejak akhir dekad 1990 an lebih bercorak dalaman iaitu bermula dengan ketidakstabilan perbankan. Krisis ini merupakan krisis generasi ketiga sebagaimana yang dikaji oleh kajian McKinnon & Pil, Krugman, Corsetti, Pesenti dan Roubini. Krisis generasi ketiga adalah krisis mata wang yang bertolak pada permasalahan di perbankan dan sistem kewangan berinteraksi dengan krisis mata wang.

Dapatan kajian Friedman, dengan kemajuan teknologi yang bergerak pantas. Dunia telah menjadi sama rata seperti yang diungkap oleh pengkaji yang menjadi metafora dalam melihat dunia sebagai satu tahap gelanggang permainan perdagangan dengan semua pesaing mempunyai peluang yang sama.

Hal ini, menyebabkan jurang perbezaan sejarah dan geografi menjadi semakin tidak relevan. Globalisasi membuat kewangan global menjadi saling terkait dan berhubungan. Satu kejutan yang berlaku di pasaran kewangan akan membawa kesan di belahan dunia yang lain.

Baru-baru ini bitcoin sering kali dikaitkan dengan krisis Tulip Mania yang pernah terjadi di kawasan Eropah pada tahun 1636-1637. Adakah bitcoin benar-benar adalah Tulip? Sebelum kita analisis dan bincang, pemahaman terhadap krisis dan latar yang mendasarinya adalah sangat penting. Kemudian pada tahun 1720 berlaku krisis lagi yang dikenali sebagai The Mississippi dan South Seas Bubble. 1929 berlaku krisis yang menyerang bursa saham yang dikenali sebagai ”Black Tuesday”.

Pemahaman terhadap krisis memberi kita indikasi tentang ramalan dan jangkaan apakah yang bakal terjadi. Kita juga akan lebih berhati-hati apabila indikasi-indikasi yang berlaku hampir sejajar dengan pengalaman ekonomi lalu. Tips-tips, untuk fahami fundamental dengan lebih baik adalah dengan mempelajari sejarah dan latar ekonomi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat