Pandangan Kalendar Ekonomi Sepanjang Minggu Ini (12-16 Disember)

59

Minggu ini data-data dari US masih mendominasi kalendar ekonomi utama dunia. Mesyuarat The Federal Reserve atau Rizab Persekutuan US akan menjadi fokus utama pasaran minggu ini selepas mesyuarat Bank Pusat Eropah (ECB) minggu lalu. Rizab Persekutuan US ini akan menetapkan kadar faedah yang selalu disebut sebagai Fed Fund Rate sama ada mengekalkan atau menaikkan kadar ini dari paras semasa 0.50%.

Politik di Itali juga perlu diperhatikan secara rapat kerana perkembangan semasa di negara ini yang mampu memberi impak besar kepada Kesatuan Eropah dari segi ekonomi dan politik. Sektor perbankan mereka juga berhadapan dengan risiko berikutan Bank Monte De Paschi masih menghadapi kesukaran mendapatkan dana dan mungin akan di bail-out oleh kerajaan.

Minggu ini juga akan berlangsung mesyuarat The European Council Meeting (Majlis Eropah) yang akan memberikan kita perkembangan terbaru tentang Brexit dan adakah UK masih boelh mengakses pasaran Kesatuan Eropah.

  • Mesyuarat Penetapan Kadar The Federal Reserve: Khamis. 3:00 pagi

Mesyuarat Federal Reserve Open Market Committee (FOMC) akan berlangsung pada Khamis dan penetapan kadar Fed Fund Rate akan dikeluarkan pada pukul 3.00 pagi waktu Malaysia bersama kenyataan awal dari FOMC. Berikan tumpuan juga kepada sidang media selepas penetapan kadar ini yang akan berlangsung pada pukul 3.30 pagi untuk mendapatkan pandangan perkembangan ekonomi US yang terkini dan sebarang isyarat kepada kenaikan kadar pada tahun 2017. Moshed.com akan mengemaskini dari masa ke semasa perkembangan dan pandangan mesyuarat pada hari FOMC ini.

Di samping melaporkan penetapan kadar, FOMC juga akan membentangkan ramalan ekonomi terkini dan ramalan kadar bagi setiap ahli dalam FOMC.

Jika kita lihat kepada perkembangan ekonomi US yang terkini dan retorik yang telah disampaikan oleh ahli-ahli FOMC sejak dua bulan lepas, ianya seakan-akan begitu pasti kadar akan dinaikkan pada mesyuarat kali ini. Kejutan pasaran akan berlaku jika kadar tidak dinaikkan pada mesyuarat kali ini kerana jangkaan kenaikan kadar sudah berada di paras hampir 100%.

Majoriti ahli majlis FOMC mahu melihat The Fed meneruskan polisi normalisation (menaikkan kadar) dan pasaran berpendapat hanya kejutan pasaran yang begitu besar sahaja akan menyebabkan kadar tidak dinaikkan, contohnya bencana alam yang begitu besar di Amerika.

Nada kenyataan awal FOMC ini juga penting dan fokus kepada keadaan inflasi semasa dan jangkaan di masa hadapan.

Retorik yang menyelubungi US dolar dan ekonomi antarabangsa juga akan dilihat secara rapat dan sebarang komen berkaitan polisi fiskal juga akan diberi perhatian.

Dalam sidang media itu nanti pukul 3.30 pagi Khamis, Janet Yellen Pengerusi The Fed akan membentangkan jangkaan ekonomi 2017 dan sama ada beliau akan meletak jawatan atau pun seperti biasa beliau akan memberikan pendapat yang neutral bahawa The Fed adalah satu badan yang bebas tanpa campur-tangan politik.

  • Harga Pengguna US (Consumer prices): Khamis, 9:30 malam

Data harga pengguna terkini akan dikeluarkan pada Khamis 9.30 malam waktu Malaysia. Bagi melihat kebarangkalian kenaikan dalam kadar Fed Fund Rate pada tahun 2017, data keseluruhan dalam inflasi harga adalah sangat penting untuk dilihat.

Data ini begitu penting kerana jika dilihat data pendapatan di US baru-baru ini yang menunjukkan penyusutan dalam laporan NFP pada Disember. Data ini menunjukkan kejatuhan 0.1% yang mengurangkan pertumbuhan ekonomi tahunan dari 2.8% kepada 2.5%.

Peningkatan yang kukuh dalan laporan data ini, khususnya kepada inflasi-teras (core-inflation) akan memberi impak kepada kenaikan kadar FedFund Rate yang lebih agresig tahun hadapan dan begitu juga sebaliknya.

  • Penetapan kadar Bank of England: Khamis, 8.00 malam

Bank of England (BoE) dijadualkan akan mengumumkan polisi monetari semasa pada hariu Khamis pukul 8.00 malam waktu Malaysia.

Selain mengumumkan penetapan kadar faedah bank dan quantitative easing (pelonggaran kuantitatif), BoE juga akan mengeluarkan kenyataan dan minit mesyuarat mereka.

Dalam mesyuarat sebelum ini, BoE dilihat mempunyai pendirian yang neutral dan tidak ada panduan spesifik diberikan kepada pasaran dan menambah bahawa mereka boleh bergerak ke arah pelonggaran atau pengetatan monetari bergantung kepada perkembangan ekonomi UK.

Tidak ada peningkatan yang begitu memberi impak positif kepada ekonomi UK sejak mesyuarat lepas. Hanya perbelanjaan pengguna yang terus kukuh walaupun data perindustrian terus mengecewakan.

Inflasi UK dilihat terus mengukuh dan meningkat pada kadar perlahan dari jangkaan yang dibuat oleh MPC. Keseluruhannya, pasaran menjangkakan komen dovish dalam kenyataan BoE kali ini dengan prospek ekonomi 2017 yang suram dan inflasi yang akan mengurangkan perbelanjaan. Kita akan melihat BoE akan menggunakan nada neutral dalam komen-komen mereka dan sebarang komen panduan ke hadapan (Forward Guidance) adalah sangat penting.

Sebelum BoE bermesyuarat pada Khamis ada juga data dari UK yang penting dikeluarkan pada Selasa iaitu Indeks harga pengguna (CPI, UK), Rabu pula data pasaran buruh dan juga data jualan runcit pada Khamis.

  • Jualan Runcit (US Retail Sales): Rabu, 9.30 malam

Data Jualan runcit terbaru dari US akan dikeluarkan pada Rabu pukul 9.30 malam waktu Malaysia.

Impak data jualan runcit ini dijangka begitu kecil kerana ia dikeluarkan beberapa jam sebelum penetapan kadar The Fed pada 3.00 pagi Khamis. Pasaran akan lebih menumpukan penetapan kadar The Fed.

Walaubagaimanapun, data ini masih meberikan impak penting kerana ia menggambarkan tren perbelanjaan pengguna selepas pilihanraya US.

Pasaran menjangkakan keyakinan pengguna sama ada kekal atau semakin meningkat selepas pilihanraya kerana ketaktentuan yang semakin berkurangan. Baru-baru ini juga data Keyakinan Pengguna Univesiti Michigan menunjukkan peningkatan yang begitu tinggi.

Data yang begitu kuat akan memberikan kita jangkaan peningkatan perbelanjaan pada 2017, manakala data yang lemah akan menunjukkan masih ada kelemahan yang perlu diatasi dalam ekonomi US.

Data PPI US juga akan dikeluarkan pada masa yang sama.

Manakala data Philly Fed Manufacturing pula akan dikeluarkan pada Khamis pukul 9.30 malam waktu Malaysia yang akan memberikan petunjuk sama ada penguatan nilai US dolar sudah mula memberikan impak negatif kepada sektor pembuatan.

  • Penetapan Kadar Bank Pusat Switerland: Khamis, 4.30 petang

Swiss National Bank (SNB) akan mengumukan kadar polisinya pada Khamis pukul 4.30 petang waktu Malaysia. Pasaran menjangkakan SNB akan mengekalkan kadarnya sekali lagi dalam mesyuarat kali ini.

Selain itu, masih ada kebimbangan bahawa bank akan mengekalkan kadar faedah negatif dan campur-tangan jika perlu untuk mengelakkan peningkatan nilai Swiss Franc.

Mesyaurat SNB inu berlangsung selepas mesyuarat dibuat oleh ECB dan Federal Reserve dalam penetuan polisi monetari mereka. Oleh itu, mungkin akan berlaku tindakan perubahan dalam polisi oleh SNB.

Akhir sekali, semoga berjaya kepada anda semua.

Asas Polisi Monetari yang Anda Perlu Tahu

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat